Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Tini tudósok a Lepkemúzeumban

Ki gondolta volna, hogy egy Tini Tudós Klub tagjának lenni olyan előjogokkal jár, melynek alapján érdekességért, élményért csak ide a szomszédba – az újpesti Dessewffy utcába – kell elsétálni. Márciusban ugyanis a Lepkemúzeum volt az úticél.

Az első meglepetés akkor ért, amikor megtudtuk, hogy maga a tulajdonos, Juhász György mutatja be nekünk csodálatos gyűjteményét. Minden egyes tárlóhoz, kiállított tárgyhoz személyes élménye fűződik, amelyek közül meg is osztott velünk néhányat.

Megcsodálhattuk a gyönyörű lepkéket, de azt is megtudtuk, hogy kb. 170 ezer fajuk röpköd a világban. Ez a szám azonban elenyészően kevés ahhoz képest, hogy bogarakból 4-5 millió faj létezik. Volt még ott rengeteg ásvány és kőzet, némelyiket kezünkbe is foghattuk. Igazi meteorit darabot adtunk kézről-kézre. Mindenki meglepődött, hogy az a “kis kő” milyen nagyon nehéz. Mint megtudtuk, azért, mert nagyon sűrűre összetömörödött a világűrön való átutazása során. Az is kiderült, hogy a szép kristályok és kőzetek a hő hatására lesznek csillogóak.

A gyűjtő expedíciók során – a rovarokon, ásványokon kívül – a különböző népek kultúrájával is megismerkedtek Gyuri bácsiék, ezek emlékét őrzik az Ázsiából, Afrikából vagy akár az Amerikai kontinensről származó maszkok és egyéb rituális tárgyak.
A preparátor műhelybe is betekintettünk. Megismerkedtünk a tartósítás fázisaival. Most már azt is tudjuk, hogy a preparált állatok csápjait, szárnyait, lábait egy nemzetközi előírásnak megfelelően kell elrendezni, mielőtt “feltűzik “ őket, hogy kiállításra kerüljenek.

Nagyon sok érdekességet láttunk, hallottunk ezen a kiállításon. Ha legközelebb eljövünk, feltétlenül elhozzuk magunkkal a fényképezőgépet, hogy ezt a sok szépséget megörökíthessük.

Budapest, 2011. március
Opitz Petra 5.a

, ,

A kommentárok nem engedélyezettek.