Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Illegő tánccsoport

A Bene Ferenc Általános Iskola néptánc szakköre 2012 szeptemberében kezdte meg újonnani működését. Korábban már folyt néptánc tanítás iskolánkban, és ebben a tanévben lehetőségem nyílt ezt a stafétát tovább vinni.

A tanév elején tíz kisdiákkal (1-4. osztály) kezdődött el a munka, heti rendszerességgel. Eleinte sok népi- és  sportjátékkal keltettem fel a gyerekek érdeklődését, majd alapmotívumokat sajátítottak el. Ez a szakasz kiemelkedően fontos volt a csoport életében, hiszen volt, aki az iskolába kerülve ismerkedett meg alaposabban a térbeli tájékozódás ördöngősségével, mások viszont már az óvodában is részt vettek hasonló foglalkozásokon. A gyakorlati tudás mellett elméletet is tanulnak a gyerekek, így a hagyományos értékrenddel, a népszokásokkal és néprajzzal kapcsolatos tudásuk is folyamatosan bővül.

Első koreográfiánk – A tél dala címmel – decemberre készült el, karácsonyi ajándék gyanánt mutathattuk hát be a szülőknek. Ez a táncszínház jellegű darab a Nox együttes egyik számára íródott, de a magyar néptánc elemeiből épül fel.

A második félévtől már hetente kétszer tartunk próbákat, és a csoportlétszám is folyamatosan gyarapszik. Első hivatalos fellépésünkre az Iskolanyitogató című – leendő első osztályosoknak meghirdetett – rendezvényen került sor, ahol a kis lámpaláz ellenére remekül helyt álltak apró táncosaink. A fellépést követően fontosnak találtuk, hogy ezentúl saját nevünkön  mutatkozhassunk be, ezért az Illegő Tánccsoport nevet választottuk, mely egy ősi magyar eredetű női név.

Jelenleg moldvai táncokkal, valamint egy népdalcsokor összeállításával foglalatoskodunk, s továbbra is hívjuk, és várjuk a kedves érdeklődőket, a csatlakozni kívánó gyerekeket.

  Bárczi Ágnes
az Illegő Tánccsoport vezetője

, ,

A kommentárok nem engedélyezettek.