Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Barangolás Erdélyországban – diákszemmel

Május 3-án este felültünk a buszra, és elindultunk Erdélybe. Már az is nagy izgalom volt, hogy éjszaka utaztunk, remek hangulat volt, sokat énekeltünk.

Másnap reggel a rövid Király-hágói pihenő után Nagyváradra értünk. Láttuk a Petőfi parkban, és meg is koszorúztuk Petőfi Sándor és József Attila szobrát, aztán a Bazilika megtekintése után Szent László emlékművét is. Kolozsváron „találkoztunk” Mátyás királlyal és Bocskai Istvánnal.

Első szálláshelyünk Tordatúron volt. Vacsora után sétáltunk, „kutyáztunk” a környéken. Másnap a Tordai-hasadékot és a torockói múzeumot néztük meg. Idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy itt, a Székelykőnél, kétszer kel fel a nap.

A nagyenyedi erődtemplom megnézése után érkeztünk Szovátára, ahol már nagyon várt minket az ottani iskola focicsapata. Izgalmas, jó meccset játszottunk, és mi nyertünk. Sok ajándékot vittünk a helyi gyermekotthonba. Az ottani gyerekekkel való találkozás mély nyomot hagyott bennünk. A napot a Medve-tó partján zártuk.

Nagyon fáradtan érkeztünk meg a legjobb szállásunkra, Gyergyószentmiklósra. Másnap is nagyon jó napunk volt: megnéztük az esztenán, hova bújnak a pásztorok a medve elől, s a finom ételek elfogyasztása után még egy kis szabad játékra is jutott idő. Utunk egyik legszebb helye, a Békás-szoros következett. Gyalog jártunk a gyönyörű sziklafalak között. A Gyilkos-tónál megtudtuk, honnan kapta a hely a nevét.

7-e a múzeumok napja volt. Jártunk az Erdélyi Székely Múzeumban, a Mikó-várban, ahol lovagkori ruhába bújtunk. Mindannyiunk számára kedves emlék marad a Benedek Elek-kúrián tett kisbaconi látogatás. Maga Benedek Elek dédunokája fogadott minket.

Az utolsó nap következett. Utunk Szejkefürdőre, majd Farkaslakára vezetett. Előbb csodálatos székely kapukat láttunk, utána meglátogattuk Tamási Áron síremlékét.
Az egyik legizgalmasabb program következett: busszal vittek le minket a parajdi sóbányába, ahonnan még hozhattunk is magunkkal sókristályt. A visszaúton még betértünk Marosvásárhelyen a Bolyai Farkas Líceumba, és a díszes Kultúrpalotába.

Olyan szép volt ez az utazás, hogy utána nem győztünk mesélni a szüleinknek és a barátainknak.

Fülöp Panna és Nyitrai Zoltán

Az utazáson készült képek a galériában láthatók.

A kommentárok nem engedélyezettek.