Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Születésnap a 40 éves Újpesti Bene Ferenc Általános Iskolában

Régóta készültünk arra, hogy méltóképpen ünnepeljük meg iskolánk fennállásának 40. évfordulóját: születésnapi projekthetet terveztünk erre a kiemelkedő alkalomra.
Iskolánkban hagyománya van a tematikus hetek szervezésének, mikor is egy-egy fontos kérdést több oldalról, több szemszögből vizsgálunk. A feldolgozás soha nem korlátozódik egy hétre, hanem egész éven át szervezzük a programokat diákjaink számára.
Ebben az évben sem tesszük ezt másként. A születésnap örömteli esemény, s úgy próbáljuk meg emlékezetessé tenni a gyerekek számára, hogy egész éven át több, kisebb-nagyobb meglepetéssel kedveskedünk nekik. Ez legyen még meglepetés!
A programot ebben az évben november 7-én magával a projekthéttel indítottuk, hiszen iskolánk születésnapja november 5-ére esik. A meglepetés része volt, hogy színes lufival, az eltelt évek eseményeit megörökítő fényképekkel feldíszített folyosók, termek várták a gyerekeket. Természetesen nem maradt el a születésnap elengedhetetlen kelléke, a torta sem. Az ünnepi iskolagyűlésen hatalmas tortahegyek fogadták őket. Néhány mondatos visszaemlékezéssel, énekszóval, csengettyűvel, tűzijátékkal ünnepeltünk. Örömteli, vidám, olykor megható pillanatok váltották egymást.
A héten részesei lehettünk egy látványos jojóbemutatónak is, amelyet a gyerekek nagy tetszéssel fogadtak. Nem csoda, hiszen az előadók a világ számos pontján (Amerikában, Ázsiában, Európában) léptek már fel hatalmas sikerrel.
A születésnap alkalmából a projekthéten kirándulást szerveztünk diákjainknak. Olyan lehetőséget kerestünk, amely eltér a megszokottól, s számot tarthat az érdeklődésre. Szempont volt az is, hogy valamiképpen megismertessük a gyerekekkel a közelmúltat, azokat az éveket, amikor az iskolánk már működött.
Így esett a választás Szentendrére. Játékos kincskeresés közben ismerték meg gyerekeink a Duna menti városka szépségeit. Élvezettel vetették bele magukat a játékba. Nagy szükség volt leleményességükre, hogy sikerrel jussanak egyre közelebb a rigmusok, versikék értelmezése nyomán az elrejtett kincshez. Fontos volt az is, hogy megegyezésre jussanak egymással a megoldásokat illetően, jól vizsgáztak, remek volt köztük az együttműködés.
Diákjaink jártak a Retró Múzeumban is, ahol rácsodálkoztak a régi reklámokra, konyhai edényekre, elektronikai cikkekre; s óriási lendülettel vették birtokba, próbálták ki a régi Wartburgot, Trabantot, autóbuszt. Élmény volt az is, amikor ráismertek egy-egy tárgyra (s ez alól a tanárok sem voltak kivételek): „Jé, ilyet láttam már a nagymamánál…” Talán kicsit közelebb került hozzájuk az elmúlt negyven év…

Nem feledkeztünk meg iskolánk volt tanulóiról, pedagógusairól sem, különböző fórumokon keresztül meghívtuk őket iskolánkba egy kis visszaemlékezésre, kötetlen beszélgetésre, jelenünk bemutatására.
Az idelátogatók kíváncsian kutattak a kiállított fényképeken az ismerős arcok, jelenetek után. Jó volt emlékezni az együtt töltött időkre, felidézni a történeteket, öröm volt találkozni velük.

A projekthét lezárásaként november 11-én nagyszabású gálaműsort szerveztünk, melynek védnöke Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere volt. Nagy örömünkre szolgált, hogy számos jeles vendég tisztelte meg rendezvényünket. Többek között dr. Molnár Szabolcs alpolgármester úr, Tamás Ilona tankerületi igazgató asszony, dr. Jakabházyné Mező Mária a MOA főtitkár asszonya, Őze István az UTE elnöke, Somos András Újpest díszpolgára, Dunai Antal, Göröcs János, Kiss Gergely, Mocsai Lajos, Dombi Rudolf, Nagy László, Juhász Péter, Zámbó Sándor, Tóth András, Sóvári Kálmán, Borbély László, Kocsis Ferenc sportolók. Ezenkívül szakosztály vezetők, utánpótlás vezetők, edzők, újpesti iskolák, óvodák intézményvezetői, szülők, pedagógusok és diákok vettek részt ünnepségünkön.
A jubileumi születésnap méltó keretet adott arra, hogy elhelyezzük 16 kiváló sportoló kéz – ill. lábnyomatát Dicsőségfalunkon.
Az ünnepség első részében az igazgató asszony elmondta, hogy tíz éve kérjük híres sportolók, olimpiai bajnokok, olimpikonok kéz-és lábnyomát, öt éve vettük fel Bene Ferenc nevét. Méltónak lenni egy ilyen névhez, több mint egyfajta létezés, program és kemény feladat is egyben. A mi feladatunk, hogy megtanítsuk tisztelni az elődöket, ezzel táplálva a nemzeti öntudatot, a lokálpatriotizmust. Méltatta névadónk, valamint az érintett sportolók eredményeit, akik maradandót alkottak. Majd felkérte Szász György Munkácsy díjas szobrászművészt és Szunyoghy András grafikusművészt, a Művészeti Akadémia tagját, leplezzék le a nyomatokat.
Mocsai Lajos, Kiss Gergely, Kozák Danuta, Berki Krisztián, Dombi Rudolf, Fazekas László, Törőcsik András, Noskó Ernő, Nagy László, Szentmihályi Antal, Juhász Péter, Zámbó Sándor, Tóth András, Sóvári Kálmán, Borbély László, Kocsis Ferenc sportolók. Ezenkívül szakosztályvezetők, utánpótlás-vezetők, edzők, újpesti iskolák, óvodák intézményvezetői, szülők, pedagógusok és diákok vettek részt ünnepségünkön.
A jubileumi születésnap méltó keretet adott arra, hogy elhelyezzük 16 kiváló sportoló kéz – ill. lábnyomatát Dicsőségfalunkon.
Az ünnepség első részében az igazgató asszony elmondta, hogy tíz éve kérjük híres sportolók, olimpiai bajnokok, olimpikonok kéz-és lábnyomát, öt éve vettük fel Bene Ferenc nevét. Méltónak lenni egy ilyen névhez, több mint egyfajta létezés, program és kemény feladat is egyben. A mi feladatunk, hogy megtanítsuk tisztelni az elődöket, ezzel táplálva a nemzeti öntudatot, a lokálpatriotizmust. Méltatta névadónk, valamint az érintett sportolók eredményeit, akik maradandót alkottak. Majd felkérte Szász György Munkácsy díjas szobrászművészt és Szunyoghy András grafikusművészt, a Művészeti Akadémia tagját, leplezzék le a nyomatokat.
Mocsai Lajos, Kiss Gergely, Kozák Danuta, Berki Krisztián, Dombi Rudolf, Fazekas László, Törőcsik András, Noskó Ernő, Nagy László, Szentmihályi Antal, Juhász Péter, Zámbó Sándor, Tóth András, Sóvári Kálmán, Borbély László, Káposzta Benő láb-és kéznyoma került a többi sportoló nyomatai mellé.

Az ünnepség második részében került sor a rendhagyó művészeti gálánkra.
A „Boldog születésnapot” dallamát eljátszó csengettyűs kórus után Miskolczi Erzsébet intézményvezető szólt a vendégekhez, elmondta, hogy régóta készülünk erre a számunkra fontos eseményre. Kellenek olyan különleges napok, amelyeket lehet várni, amelyre jó gondolni. Áttekintést adott az elmúlt 40 évről, összekötötte múltunkat és a jelenünket. Elmondta, hogy az elődök (Lenorits Zsuzsa, Paál Lászlóné, dr. Sipos Lajosné, Banga Ferencné) kijelölték számunkra a követendő utat. Ezekből a gyökerekből táplálkozunk. Hangsúlyozta, hogy a hagyományok őrzése mellett nagyon fontos iskolánk számára az új utak keresése, alkalmazkodás a változó körülményekhez. Egy egész életen át tanulunk, mert mindig újabb kihívások elé kerülünk. Ma már nemcsak az olvasás, írás, számolás a pedagógiai fejlesztés iránya, hanem a kritikus gondolkodás és problémamegoldás, a kommunikáció és együttműködés, valamint a kreativitás és innováció. Kiemelte iskolánk sport iránti elkötelezettségét, a sport személyiségfejlesztő, közösségépítő, egészségmegőrző szerepét. A sport a lélek nevelésének leghatásosabb eszköze, a test útján nyitja meg a lelket. Az igazgatónő beszélt intézményünk innovációiról, projektjeiről, egyedülálló kezdeményezéseiről, programjairól, az értékőrzésről, értékteremtésről. Mentoráló intézmény, sportiskola, referenciaintézmény, olimpiai iskola, öko iskola vagyunk.

Külön kiemelte, hogy iskolánk erőssége az összetartás, a csapatmunka. Az eredmények mögött ott a pedagógusok elkötelezettsége, áldozatkészsége, nyitottsága, lelkesedése, új iránti fogékonysága, a diákok szorgalma, ambíciója és ott van a szülők figyelme, támogatása. És ott van a külső szervezetek, egyének támogatása is. Megköszönte Újpest Önkormányzatának és a jelenlévőknek az eddigi segítségét.
Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen- idézte Márai Sándort Miskolczi Erzsébet. Az ünnep úgy teljes, ha itt vannak velünk azok, akik fontosak a számunkra. Egy-egy virágcsokorral köszöntötte a jelenlévő volt igazgatónőket.
A Babits Mihály Gimnázium igazgatója, Dr. Kövesdi István visszaemlékezésében élete meghatározó részének nevezte az itt töltött éveket. Ez az iskola akkor is, és most is a legjobb iskolák közé tartozott – mondta.
Ezután Ötvös Patrik, Szabó Dezső, Szegedi Ádám volt diákjaink meséltek arról, mit is jelentett nekik az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola, vagyis „a Munkásotthon”. Jól estek a kedves, elismerő, érzelmektől sem mentes szavaik, ragaszkodásuk volt alma materükhöz.
Borosné Antal Sára – itt tanuló két diákunk nagymamája-, aki maga is közoktatásban dolgozik, szívhez szóló szavakkal méltatta az itt folyó pedagógiai munkát.
Sok, különböző habitusú, helyzetű, korú ember idézte meg az elmúlt időket. Közös volt azonban a köszönő szavak mellett az a gondolat minden egyes visszaemlékezésben, hogy mennyire sokat jelentett életükben ez az iskola. Fontos, mert olyan szellemet, erőt adott és ad, amelyből meríteni lehet. Megható, felemelő pillanatokat éltünk meg.

Műsorunk összeállításakor törekedtünk arra, hogy minden megjelent számára élményt nyújtsunk.
Nagy örömünkre szolgált, hogy a fellépők között üdvözölhettük a Kormorán együttest, ők is most ünneplik fennállásuknak 40. évfordulóját. Tanári és diák kórusunk, a Kormorán együttessel közösen adták elő a dalaikat. Ritka, egyedülálló pillanatot élhettünk át.

Iskolánk tanulói között nemcsak számos élsportoló akad, hanem neves művészek is. Szunyoghy András és Szunyoghy Viktória a képzőművészet területén érnek el sikereket, akiknek egy-egy alkotása díszítette a színpadi dekorációt.
Czető Zsanett, Czető Ádám, Czető Roland pedig előadóművészként keresik kenyerüket. Nekünk most verset mondtak, énekeltek. Virágba borult a tehetség!

A gála további részében százhuszonöt diákunk szórakoztatta változatos produkciókkal a közönséget: nyolcadikosaink megidézték a régi idők tornáját, kis tornászaink akrobatikus gyakorlatokat adtak elő.
Hangulatos táncegyveleg zárta a műsort, Először Aprajafalvára utaztunk a legkisebbekkel, utána a tengerentúlra hajóztunk: a 3-4. osztályosok segítségével bepillanthatunk egy vidám westernfilmbe. Ezután a legendás pop ikon, Michael Jackson rajongói, az 5-6. osztályos tanulók következtek. Végül a legnagyobbak táncukkal elűzték az esőt, hogy mindig süssön ránk a nap.
Zárásként pedig egy igazi meglepetés várt a közönségre a pedagógusok lendületes, jókedvű performansza, utazás Rockandrolliába.
A pedagógusok fergeteges tánca után dr. Molnár Szabolcs alpolgármester úr méltatta az iskolát, köszöntötte születésnapja alkalmából.
Azt reméljük vagy gondoljuk, hogy gálaműsorunk, mely egyben volt vidám, elgondolkodtató, megható és ünnepélyes, tükrözte azt az érzést, mely bennünket, ittlévő diákokat és tanárokat eltölt: fontos és jó dolog a „Benébe” járni.
Rátaláltunk erre a helyre, megérkeztünk, otthon vagyunk. Ez az otthonosság már boldogság.

A kommentárok nem engedélyezettek.