Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Határtalanul!

Az idén harmadik alkalommal vettünk részt a Határtalanul! pályázaton, melynek keretében Erdélybe látogattunk el hetedikeseinkkel.
A „Királyok és fejedelmek útján” tett kirándulásunk első állomása Nagyszalontán volt, ahol a Csonkatoronyban megtekintettük az Arany János emlékmúzeumot. Ezután Nagyvárad felé vettük az irányt, ahol a Szent László-székesegyházat és a Várat látogattuk meg, majd ezután városnéző sétánkon irodalmi és történelmi jelentőségű, csodaszép épületekben gyönyörködhettünk.
Szálláshelyünkre, a Góbé Csárdába érve meglepetten vettük észre a szobák különleges berendezését, melyek egy-egy székely széket (vármegyét) jelképeznek csodálatos festett bútoraikkal.
Másnap első utunk Kolozsvárra vezetett, ahol megtekintettük Mátyás király és Bocskai István szülőházát, a Szent Mihály-templomot, a Mátyás-szoborcsoportot, a Farkas utcai református templomot és az előtte álló Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló szobrot.
A sok élmény után ránk fért egy kis megpihenés, mielőtt egy felejthetetlen túrára indultunk a Tordai-hasadékba. A buszon felelevenítettük a keletkezéséről szóló mondát, majd kezdetét vette a kaland. Monumentális, gyönyörű sziklafalak magasodtak felénk, alattunk patak csörgedezett, imbolygó hidakon keltünk át, és nem győztük csodálni és fotózni a táj szépségét.
Fáradtan és jókedvűen foglaltuk el második szállásunkat Torockón, a Székelykő lábánál, csodálatos környezetben. Másnap kipihenten indultunk el felfedezni a falu világhírű építészeti örökségét, az eredeti formájukban lassan 150 éve megmaradt házakat. Megcsodáltuk a Piactéri itatót, a helytörténeti múzeumban pedig megismerkedtünk a régi torockói emberek életével.
Továbbgördült velünk a busz, egészen Nagyenyedre, ahol a Bethlen Gábor Református Kollégiumba látogattunk el, és még egy igazi becsengetésnek is szem- és fültanúi lehettünk – akárcsak a régi regényekben, húzta a pedellus a kolomp kötelét.
Ezután utunk Gyulafehérvár felé vezetett, ahol megnéztük az érseki székesegyházat, és sétáltunk a gyönyörűen felújított várkertben.
Következő állomásunkon, Déván siklóval mentünk fel a híres „magos Déva várába”. A siklóról fantasztikus panoráma tárult elénk. Kőmíves Kelemenné nyomára ugyan nem akadtunk, de egy nagyon szép sétát tettünk a várban. Ezután dévai szállásunkra tértünk pihenni.
A negyedik napi programunkat Vajdahunyad várának megtekintésével kezdtük. Bejártuk a reneszánsz vár összes látogatható termét, korabeli zenét hallgathattunk, és beleélhettük magunkat a középkori világba.
Őraljaboldogfán egy 13. században épült, főként román, de gótikus elemeket is magán viselő templomot tekintettünk meg. A helyi idegenvezetőtől sok hasznos és érdekes információt kaptunk.
Este ellátogattunk Böjte Csaba atya gyermekotthonába, ahol lenyűgözve hallgattuk az otthon munkatársának beszámolóját az itteni életről. Ajándékokat is vittünk: tartós élelmiszert, tisztítószereket, amelyekre a legnagyobb szükség van.
Utolsó napunkat Marosillyén kezdtük, ahol Bethlen Gábor szülőházába látogattunk. A helyi vezetőnk egy dévai fiatal fiú volt, aki bámulatra méltó alapossággal és érdekesen beszélt nekünk a ház történetéről, majd egy rövidfilmet is levetített nekünk.
Máriaradnára vezetett ezután utunk, ahol a híres zarándokhelyet, a kegytemplomot néztük meg. Utolsó állomásunkon, Aradon a vértanúk emlékhelyét látogattuk meg, és egy városnéző séta is belefért még az időnkbe.
Az utunk során felkeresett valamennyi emlékhelyen letettük az emlékezés szalagját.
Fantasztikus és színes élményekkel, sok-sok ismerettel gazdagabban tértünk haza utunkról.
Utunk gördülékeny, biztonságos lebonyolításában óriási segítségünkre volt buszvezetőnk és a Csillagösvény Utazási Iroda honismereti vezetője, Pápay Zoltán.

A kommentárok nem engedélyezettek.