Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Pályaorientációs nap 2017. 10. 11.

Idén első alkalommal szerveztük meg diákjaink számára a pályaorientációs napot.  Izgatottan vártuk, mi minden történik majd velünk ezen a különleges délelőttön. Az alsó tagozatosok a közelünkben fellelhető helyszínek közül válogathattak, az Újpesti Piac, a Lipóti pékség, a Csocsaj pékség, a Posta, az Öreghalász étterem, a Szúnyog-szigeti Állatfarm mind ránk várt e jeles napon.

Általános vélemény, hogy mindenhol szívesen és felkészülten, sok szeretettel fogadták a tanulókat és igyekeztek minél sokrétűbben és élvezetesebben beavatni őket a különböző szakmák rejtelmeibe, s hogy még nagyobb legyen a hatás, mindenhol ajándékokkal is kedveskedtek a gyerekeknek.

Nagyon sok új élménnyel, információval gazdagodtunk. Az Újpesti Piacon megismerkedtünk a zöldségárusok, piaci dolgozók munkájával, a legkülönlegesebb zöldségfélék származási helyétől kezdve egy láda tömegéig, mindenről tudást szereztünk. A pékségekben tésztát formáztunk, s miközben bemutatták nekünk a pékmesterséget, éreztük a frissen sült kiflik, cipók csodálatos illatát. Az Öreghalász étteremben az étterem tulajdonosa olyan élvezetesen mesélt nekünk e szakma titkairól, szépségeiről, hogy a finom üdítő kortyolgatása közben elhatároztuk, hogy mi is vendéglátósok leszünk. De postásnak is beállunk majd, hiszen nagyon izgalmas volt a posta látogatása is. Lenyűgöző volt látni e nélkülözhetetlen és fontos hivatal szigorú és szervezett működését belülről, megfigyelni például a kézbesítők termében, hogyan folyik lázasan a levelek és küldemények szétosztása. A Szúnyog-szigeten pedig igazi élmény volt az állatok közelsége, és az, amilyen szeretettel mesélt az állatfarm tulajdonosa az ott élő állatokról, a sok-sok velük kapcsolatos örömteli, ám nagy gondosságot, odafigyelést igénylő tennivalóról.

Minden szempontból fontos, hasznos és élvezetes volt ez a nap, a tanulók az élmények feldolgozása közben már most elkezdték tervezgetni, milyen szakmákkal szeretnének a legközelebbi alkalommal közelebbről megismerkedni.

A pályaorientációs nap keretében a felső tagozatosok is színes, érdekes programokon vettek részt.

Az 5. évfolyamosok a Lehel Csarnokot látogatták meg, ahol a gyerekek megismerkedhettek a bolti vásárlás mellett egy másik vásárlási formával is. Bejárták a piac minden szintjét, megnézték, hogy honnan szállítják be az árukat, hol vannak a raktárak. Felmérték, milyen sokféle terméket vásárolhatunk meg a piacon. A gyerekek összegyűjtötték, hogy hányféle friss zöldség és gyümölcs kapható a csarnokban. Lehetőség volt beszélgetni egy őstermelővel is, így a gyerekek a gazdálkodás egy új formáját ismerhették meg.

A 6.a osztály a Központi Vásárcsarnokot kereste fel. Bebarangolták a Vásárcsarnok épületét, a gyerekek jegyzeteltek. Csoportosítani próbálták az árucikkeket, figyelték az árakat, beszélgettek az árusokkal. Kitűnő lehetőség nyílott arra, hogy a diákok megismerkedjenek a hungarikumokkal, ill. erdélyi napok lévén az ottani finomságokkal, kézműves termékekkel is.

A 6.b-seket a Horváth Kert cukrászda dolgozói várták sok érdekes látnivalóval. Beavatták őket a sütés folyamatának részleteibe, és elmondták, mi kell a jó piskótához. Megnézhették, ahogy kézzel gyúrják a hatalmas adag tésztát a cukrászok, és megcsodálhatták óriási habverőiket is. Ajándékként belga csokipasztillákat kóstolhattak a gyerekek, és megpihenhettek a cukrászda kertjében.

A 7. évfolyam tanulói az újpesti Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziumba látogattak el. Az aulában kézműves foglalkozásokon vehettek részt diákjaink, nézhettek faipari bemutatókat, ismerkedhettek a szakmához tartozó szerszámokkal, eljárásokkal. Mindezt az tette még érdekesebbé, hogy az iskola 11-12. évfolyamos diákjai segítettek nekik ebben, tőlük „tanulhattak”, velük beszélgethettek a faipari szakma rejtélyeiről, az iskola sajátosságairól.

Vezetők segítségével betekintést nyerhettek a műhelyekbe is, ahol a tanulók a szakmai gyakorlatukat végzik.
A legérdekesebb látnivaló azonban kétségkívül mindenki számára egy bagoly szobrának a fából való kifaragása volt, melyet a művész egy láncfűrész segítségével alkotott meg! Hihetetlen és csodálatos élmény volt végignézni, ahogy egy hatalmas farönk lassan átalakul a művész keze (és a láncfűrész!) által egy állat szobrává.

A nyolcadikosok a Hungexpóra látogattak el, ahol a SzakMÁzz! kiállítás várta a továbbtanulás előtt állókat. A sok ismert szakma mellett találkozhattak ritka és régi mesterségekkel is, például fafaragókkal, kosárfonókkal, kőfaragókkal, színjátszókkal, ipari alpinistákkal. Hosszan elidőztek a cukrászok, fodrászok és buszvezetők standjánál, de népszerűek volt a kereskedelmi, vendéglátó ipari, műszaki szakirányok is. A színpadnál a középiskolások színvonalas produkciói és érdekes játékok kötötték le a közönség figyelmét.
A rengeteg összegyűjtött prospektusnál csak az élmény volt több!

 

A kommentárok nem engedélyezettek.