Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Mozdult a klímáért a Bene

A Mozdulj a klímáért! kampányban örömmel vett részt iskolánk, immár nem az első alkalommal. Az intézményünk szemléletével azonos célú program számos ötletet adott tanulóinknak, hogy hogyan és mit tudnának tenni közösen a környezetükért.

Programokkal, feladatokkal teli hét volt ez. A kampányhét alatt lelkesen gyűjtöttük a zöld mérföldeket. A szemléletformáló egyéni és csoportos feladatokon keresztül a gyerekek játékos formában ismerkedhettek meg a klímavédelemmel, a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal. Ennek keretein belül iskolánk összes tanulójának és pedagógusainak a részvételével fa és virágültetést szerveztünk, majd zöld és piros színű felsőben megalkottuk az iskola almáját: „Minden nap egy alma az orvost távol tartja!” tanácsot  a kezünkben tartva. A kisebbek kezei által készültek klímás termésképek, kupakképek: mosolygós almák, kerékpárok, madarak. A nagyobbak ökológiai lábnyomszámítást végeztek, a MTvSz kalkulátorral kiszámították, hogy kedvenc ételeiknek szállítása mennyi környezetterheléssel jár, CO2 kalkulátor segítségével megtudhatták, hogy mennyivel csökkenthetnék az általuk okozott környezeti terhelést. Ötletes és színvonalas alkotások kerültek ki a gyerekek kezei közül. Kiállítást rendeztünk a munkákból.

Sportiskolaként rendszeresen szervezünk a gyerekek számára egészségmegőrző napokat, programokat, amelyek segítségével megismerhetik közelebbről az egészséges táplálkozás alapjainak számító zöldségeket, gyümölcsöket és a helyes életmódra irányítja a diákok figyelmét.

Hagyomány, hogy évente két alkalommal nagyszabású gyümölcs-és zöldségnapot rendezünk tanulóinknak. A gyümölcsnapunk szorosan kapcsolódott a Mozdulj a Klímáért! programhoz. A nap folyamán a gyümölcsöket több oldalról vehették górcső alá a gyerekek. A kisdiákok izgalommal várták e napot és érdeklődéssel fogadták az őszi termések sokoldalú megismerésének lehetőségét. Ebben a tanévben a zöld szín került középpontba. A gyerekek reggel feladatlapot kaptak a kezükbe, és a Mi micsoda? játék keretében a legkülönlegesebb és a legkevésbé ismert zöld színű gyümölcsöket és zöldségeket kellett felismerniük. 4-5 fős csapatokat alkotva lelkesen és elszántan keresték a jó megoldásokat.  Volt a „piactéren” avokádó, kaliforniai paprika, petrezselyem, zöld paradicsom, pagoda karfiol, lime és még sok zöld színű barátjuk. A tanulók megtapinthatták, megkóstolhatták, megnézhették közelről az általunk nem ismert zöldségeket, gyümölcsöket.

Az osztályok feladata volt a nap folyamán, hogy minél érdekesebb és kreatívabb gyümölcs- és zöldségbábot készítsenek zöld színű alapanyagokból. Csak a fantázia szabott határt a gyerekeknek és tanítóknak.

A sikeres programsorozat befejezéseként elismerő oklevelet vehettek át, melyre nagyon büszkék voltak.

A kampányhétnek hatalmas sikere volt, megmozdult iskolánk a klímáért az egészséges életmódért! Jövőre találkozunk!

A kampányhét képeit Facebook-oldalunkon tekinthetik meg.

A kommentárok nem engedélyezettek.