Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Mozdulj a klímáért! 2018

2018. szeptember 3. és október 19. között országosan 79 oktatási intézmény 17 985 diákja és 1 543 pedagógusa mozdult a klímáért. A megújult kampányban zöld mérföldet lehetett gyűjteni a környezettudatos utazásokért, a húsmentes és helyi élelmiszeres napi étkezésekért, a helyi zöld akciókért, az elültetett facsemetékért. A magyarországi kampányban résztvevők nagymértékben hozzájárultak az európai kampány sikeréhez, amiben 9 ország 150 318 résztvevője hívta fel a katowicei klímacsúcs résztvevőinek figyelmét a helyi éghajlatvédelmi tevékenységek fontosságára.

A kampányhéten minden utat, amit a résztvevők környezetkímélő módon tettek meg zöld mérfölddel jutalmazták. A zöld utazások mellett más zöld tevékenységeket is figyelembe vettek a szervezők. A magyar diákok egyéni, kiscsoportos és közösségi munkákat is készíthettek az akcióhéten.
Az alkotásokat a szervező Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetségének 4 fős zsűrije bírálta el és hozta meg döntését az év végén.
Ebben sokakat megmozgató nagyszabású, országos kampányban iskolánk kiemelkedő eredményt ért el. Egyedülállóan, 3 kategóriában is sikerült helyezést elérnünk, mely hatalmas elismerése a munkánknak. Mind a gyerekeknek és a résztvevő pedagógusoknak köszönet jár érte. Ismét összefogott és megmozdult iskolánk egy jó ügy érdekében, aminek meglett a gyümölcse!

Lássuk az elismeréseket:

1. Mosolygós helyi alma
Egy szelfit vártak a résztvevőktől és hozzá egy rövid gondolatot, mellyel másokat is a helyi idénygyümölcsök fogyasztására bíztatnak.

Mosolygós helyi alma – I. helyezett
3. a osztály – Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

2. Klímás terméskép
Olyan alkotásokat vártak, melyek elhullott, természetes anyagokból (pl. levelek, termések, kavicsok) és/vagy hulladékok (pl. kupakok, címkék) felhasználásával készültek.

Klímás terméskép – II. helyezett
Tomor Csenge 4. b – Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

3. Saláta
A feladat keretében olyan zöldségből vagy gyümölcsből készült saláták elkészítését várták, amik nem csak színükben zöldek, azaz helyi alapanyagokból készültek, termelésükhöz nem használtak vegyszereket, nem lettek lefagyasztva és nem utazták át a földrészeket.

Saláta – III. helyezett
Baschán Dániel 4. a – Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

A díjazottakat bemutató kiadványt ezen a linken lehet megtekintheti:
https://issuu.com/csabalajtmann/docs/mozdulj_18_eredmenyek

A nemzetközi kampány 2018-as eredményeit és az összefoglaló kiadványt ezen a linken tekintheti meg:
http://www.zoom-kidsforclimate.eu/fileadmin/inhalte/Dokumente/englisch/2018/Zoom%E2%80%93Kids_on_the_Move_report_2018.pdf

Munkánkról a szervezők is elismerően írtak:
„Nagyon örültünk, hogy részt vettek a kampányban és ilyen sokszínű programot valósítottak meg! Reméljük, a gyerekek számára is maradandó élmény volt.
Köszönjük szépen a munkájukat és további sikeres “zöldítést” kívánunk Önöknek!
Békés, boldog új esztendőt, s várjuk Önöket a 2019-es kampányban is!”

Köszönjük szépen, jövőre találkozunk!

A kommentárok nem engedélyezettek.