Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

A Világ Legnagyobb Tanórája

A Világ Legnagyobb Tanórája idén ötödik, jubileumi alkalommal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint projektgazda megbízásából, az UNICEF Magyar Bizottság, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és a WWF szakmai támogatásával, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében került megrendezésre. Az idei év kiemelt témája a biodiverzitás volt.

Iskolánk idén is, most már hagyományként csatlakozott ehhez a programhoz. Tanulóink, tanáraik segítségével világszerte egyidőben ismerhették meg a 17 Fenntartható Fejlődési célt. Idén az egyik kiemelt téma a biodiverzitás, a biológiai sokféleség volt.

Alsó és felső tagozaton sok osztályunkban környezetismeret, természetismeret, biológiaórákon, magyar nyelven, de angol órákon angolul tartották ezeket az órákat a tanáraink.

A nyitó rendezvény egy rendhagyó tanóra volt, neves előadók prezentálásában: WWF, UNESCO, Magyar Környezeti Nevelési Egyesület részéről.

Iskolánkban az alábbi témák feldolgozásán keresztül beszéltük meg tanulóinkkal ezeket a fontos kérdéseket:

Alsó tagozaton állatos mesék, melyeket BOOKR Kids Mesetárból válogathatták ki kollégáink.

Felső tagozaton az Állatok Világnapjához kapcsolódva,

Valamint vitaindító gondolat David Attenborough állítása bolygónk mai helyzetéről:

„Bolygónk biodiverzitása ingyen biztosítja számunkra azokat a javakat, amelyekre szükségünk van – mindezt azonban csak akkor tudja megtenni, ha bővelkedik bennük. Ez a bőség az, ami a jelen pillanatban veszélynek van kitéve.” beszélgethettek a témában.

Illetve az a tény, hogy az elmúlt 50 évben a vadvilág 60%-át elvesztettük. Kérdés: Ez hogyan történhetett meg? Milyen hatással van ez az emberiségre és a bolygónkra nézve?  Keresték közösen a választ, vagy csak továbbgondolkodásra sarkallta diákjainkat.

Tapasztalatunk szerint megindító volt, hogy a világ sok részén egyidőben közös gondolatokkal foglalkoztunk, próbáltunk együtt tevékenykedni. Reméljük tanulóink is átérezték ezt, hogy valamennyi ember, tanuló közös célja, megoldásra váró feladata most is és a jövőben is, amiről együtt gondolkoztunk.

A kommentárok nem engedélyezettek.