Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Mi leszel, ha nagy leszel?

Harmadik alkalommal tartottuk meg október 25-én pályaorientációs napunkat, amely így – számos más esemény mellett – immár hagyománynak tekinthető. A program célja, hogy a gyerekek minél többféle munkahellyel, munkakörülménnyel, munkafolyamattal ismerkedjenek meg, látókörüket szélesítve, így segítve őket majdani pályaválasztásukban.
Az alsó tagozatos diákok a IV. kerületi Tűzoltóságon járva a tűzoltók munkájával ismerkedhettek meg. Részt vettek egy próbariasztáson, és beülhettek a tűzoltóautóba is. Érdeklődve hallgatták az előadást a tűzoltás történetéről, technikai fejlődéséről.
Az iskolába visszatérve prezentációval egybekötött előadást néztek meg, és interaktív játék színesítette a programot. Az élményeket rajzos formában jelenítették meg. Az elkészült alkotásokból kiállítást rendeztünk.
A felsősök több helyszínre is ellátogattak.
Az 5.a-sok a Váci úti üzemeket látogatta meg egy séta során: a Tungsramot, a Cérnagyárat, a Fővárosi Vízműveket és a Messert. Előzetes feladatként csoportmunkában kiselőadást készítettek egy-egy üzem munkájáról, amelyeket a helyszínen ismertettek társaikkal.
Az 5.b-sek a 7.a-val és a 8.a-val karöltve a BKK Salgótarjáni úti trolibusztelepén jártak, és megnézhették, mi minden szükséges ahhoz, hogy egy busz üzembe kerülhessen az utcákon. A telep munkatársainak vezetésével bekukucskálhattak a diszpécserhelyiségbe, megnézték a javítóműhelyet, a telep udvarán pedig különböző gyártmányú és évjáratú járműveket szemlélhettek meg. A látogatás csúcspontjaként beülhettek két veterán trolibuszba, amelyek az 50-es, 60-as években készültek és kerültek üzembe. Olyan kényelmesek voltak, hogy a gyerekek alig akartak kiszállni!
A 6.a osztályosok a XIII. Kerületi Tűzoltó-laktanyában jártak, ahol a gyerekeket körbevezették a híradóközponttól a tűzoltóautó-állásokig. A tűzoltók részletesen meséltek nekik napi munkájukról, életükről. Megismerhették munkájukat egészen a beérkező segélyhívás kezelésétől a tűzoltóautón található felszereléseken át egészen az egység elindulásáig. A látogatás végén beülhettek a járműbe és még a tűzoltósisakot is felpróbálhatták.
A 6.b osztály egy apuka meghívására egy igazi gravírozóüzembe látogatott, hogy megismerjék, milyen komoly munka, szervezés áll a gravírozott ajándéktárgyak elkészülése mögött.
Egy lakótelepi ház aljában található a kis üzem, mely mindössze 4 fős. A cég vezetője, egy fő, aki a gépeket kezeli és két fő, aki a rendelésekkel és a vevőkkel foglalkozik. Először tájékoztatást kaptak arról, hogy mivel foglalkozik a cég, megnézhettek számos tárgyat, amibe gravírozni lehet. A Oscar-díjat megkaparintva elmondhatták, hogy kinek köszönik a díjat. ☺ Ezután megnézhették, hogyan működnek a gépek, melyek a különböző alapanyagú tárgyakra vonatkozó technológiák. Megnézhették a kis és nagy raktárat is. Érdekes volt látni, hogy valamiből milyen sokat kell tárolni ahhoz, hogy folyamatos legyen a munka. Végül meglepetésként mindannyian választhattak egy tollat és ők maguk írhatták be a gépbe, hogy mit gravírozzanak bele. Kulcstartókat is választhattak.
A 8.b-sek a Horváth Kert cukrászdába látogattak el. A cukrászszakmán kívül burkoló- és beszállító céggel is találkoztak. A cukrászüzem látványos bemutatása mellett kóstolási lehetőséget is kaptak a gyerekek. Az üzemlátogatás befejeztével lehetőség nyílt egy kellemes beszélgetésre egy sütemény elfogyasztása mellett. A cég vezetője sok érdekességgel és hasznossággal fűszerezve vezette végig az üzemen a gyerekeket.
Köszönjük szépen minden együttműködő cégnek a lehetőséget!

A kommentárok nem engedélyezettek.