Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Pénz 7

Hetedik alkalommal indította útjára az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pénz7 pénzügyi és vállalkozói témahetet, amelyhez, mint minden évben, idén is csatlakoztunk.
Az idei év pénzügyi témája a családi költségvetés volt. Talán ez az a téma, amely a legközelebb áll a gyerekekhez, hisz mindennap szembesülnek a családi bevételek és kiadások mérlegelésével. Fontos, hogy tudatosuljon bennük a kiadások sokfélesége, a mindennapi megélhetés költségei.

Már a legkisebbek, az 1-2. osztályosok is csatlakoztak a pénzügyi órákhoz. Megismerkedtek a különböző pénzérmékkel és bankjegyekkel, megbeszélték, hogy melyik mennyit ér. Kisfilmet néztek, amely segített a bevétel és kiadás fogalmát tisztázni, és fontos gondolatokat indított el a gyerekekben a családi kiadásokkal kapcsolatban.
A 3-4. osztályosok a Megszolgált pénz c. mesét dolgozták fel közösen. Összekapcsolták a mesét a valósággal: megismerkedtek a pénz történetével. Közmondásokat és pénzzel kapcsolatos hiedelmeket gyűjtöttek és értelmezték őket.
Igazi „felnőttes” feladatként költségvetést is készítettek, egy képzeletbeli családnak segítettek beosztani a havi keresetüket. A gondolkodtató feladat megoldása közben nemcsak komoly számolásokat kellett elvégezniük, de megismerkedtek sok új kifejezéssel is a kiadások terén: lakásfenntartás, háztartási energia, rezsi stb.
Játékos formában kipróbálták a gyerekek maguk is a “mindennapi gazdálkodást”, csoportokban Monopolyt és Gazdálkodj okosan társasjátékot játszottak. A tudatos gazdálkodás fontosságára hívta fel a figyelmet az általuk tervezett plakát és a szép, színes mesebankók.
A felső tagozatosok szintén a családi költségvetéssel foglalkoztak. Az 5-6. osztályosok csoportosították a családi kiadásokat, mérlegábrát elemeztek, amelyen a bevétel-kiadás arányait vették figyelembe. Megbeszélték a feltétlenül szükséges, kevésbé szükséges és „luxus” kiadásokat, amely természetesen családonként eltérő lehet. Pénzzel kapcsolatos közmondásokat is értelmeztek, amely során a népi bölcsességeket a mai világban helyezték el.
A 7-8. osztályosok a jövedelmeket és a kiadásokat is csoportosították, megbeszélték a többek számára ismeretlen kifejezéseket (pl. SZÉP kártya, törlesztőrészlet stb.) Egy érdekes feladat keretében házibuli költségvetését kellett elkészíteniük, adott összegkeretből gazdálkodniuk. Nagyon élvezték a csoportmunkát, komoly viták keletkeztek, mielőtt aztán a közös döntések megszülethettek.
Érdekes volt megtapasztalni, hogy voltak olyan gyerekek, akik egészen jól látják, hogy mi mindenre kell kiadni a család bevételeit, mások pedig még most is meglepődnek tételeken a kiadási oldalon.
Azt mindannyian érzik, hogy egyensúlyban kellene tartani a mérleget ahhoz, hogy megtakarításaik legyenek, de ennek mikéntjéről kevés a tapasztalatuk, nem érzik, hogy már ők is felelősséggel tartoznak ebben a témában. Éppen ezért fontos, hogy a témahét során mindezeket megerősítsük bennük, kinyissuk számukra a pénzügyi tudás kapuját.

A kommentárok nem engedélyezettek.