Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Szemetelj okosan! A jövőnk nem játék!

A Cetelem Zöldsuli program 2019 novemberében pályázatot hirdetett általános iskolás osztályok számára. Olyan kidolgozott projektötleteket vártak, ahol az iskolában vagy otthon keletkezett hulladék hatékony csökkentésére tehettek javaslatot a pályázók.

Az akkor még 6.b osztály egy terepasztalt készített háztartási hulladékokból. Arra is ügyeltek, hogy a „város”, amit építettek, minél több zöld területet, napelemeket, szélforgókat, szelektív gyűjtőket is tartalmazzon, hiszen iskolánk ökoiskola is.

A zsűri szavazata alapján a nyertes osztályok közé kerültek és 150.000 Ft-ot nyertek erdei iskola támogatására. Sajnos a COVID miatt sem akkor, sem tavaly nem tudták felhasználni a nyereményüket.

Végül most ősszel, immár nyolcadikos osztályként lehetőségük volt egy egynapos osztálykirándulás keretében elkölteni a nyereményt. A 8.b osztály szeptember elején egy napot tölthetett a Velencei-tónál. Gárdonyban kerékpárra pattant a csapat, és átkerekezett Agárdra, ahol kipróbálhattak egy sárkányhajót, amivel a nádasba is bemehettek.

Innen továbbgurult az osztály a Dinnyési Várparkhoz, mely a Guiness rekordok közé is bekerült azzal, hogy a világon az egyetlen anyaghűen megépített vármakett park itt látható. A valóságban ezeknek a váraknak csak a romjai láthatók, de itt eredeti állapotukban láthatták ezeket a nyolcadikosok.

Újabb rövid tekerés után a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Dinnyési-fertőhöz érkezett a csapat. A valamikor a Velencei-tó részét képező területen szintén kevés volt a víz, így a madármegfigyelő toronyból is csak távcsővel tudták a gyerekek megfigyelni a madarakat a parton. A kihelyezett táblák segítettek abban, hogy a környék növényvilágát is megismerhessék kicsit.

Innen már visszafelé gurult az osztály Gárdonyba, ahol a hosszú túra után jól esett a kemencében sült lepény és az üdítő.

A délután már játékkal telt. Kipróbálhatták az élő-csocsót, ahol mindenki csocsóbábnak érezhette magát, majd a csapatok lézerharcban mérték össze ügyességüket.

Az időjárás tökéletes volt a kirándulásra, fagyizással zárták a gyerekek ezt az élményekben gazdag napot.

Köszönjük a lehetőséget a Cetelem Banknak.

(A nyertes pályamunka itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=JXQ6pjK5h3w )

A kommentárok nem engedélyezettek.