Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Pénz7

A március 7–11-ig tartó pénzügyi és vállalkozói témahét idén a megtakarításokra, pénzügyi tervezésre helyezte a hangsúlyt. Mint a kezdetektől fogva minden évben, idén is csatlakoztunk a kezdeményezéshez, hiszen tanulóink pénzügyi tudatosságának erősítése nagyon fontos feladat a jövőjükre nézve.
Az alsó tagozatosok játékos formában, mesefeldolgozás során szereztek ismereteket a takarékoskodásról. Megismerték a pénz mint fizetőeszköz történetét, sokféleségét, és családi költségvetést készítettek a bevételek és megtakarítások mérlegre helyezésével. Gazdálkodási társasjátékok során kipróbálták magukat különböző pénzügyi helyzetekben.
Az 5-6 évfolyamosok költségvetési táblázatot készítettek, és ezen keresztül követték nyomon a kiadásaikat. Tippeket kaptak ara is, hogy lehet ezt mobilos alkalmazás segítségével létrehozni és vezetni. Játékos feladaton keresztül segítettek megtervezni, miként lehet a zsebpénzből félretenni egy bluetooth hangszóró megvételéhez szükséges összeget. A feladathoz QR-kódos segédletet is használtak.
A 7-8 évfolyamosok a banki megtakarításokról tanultak. Az órák a Játsszunk bankot! címet viselték. Egy rövid, ráhangolódást segítő videó után megbeszélték, hogy mit lehet csinálni egy bankban. Sok olyan tevékenységet soroltak a tanulók, amit az emberek bankban végezhetnek. Ezeket szakszerűen csoportosítva felírták a táblára. Ezután a megtakarítások szükségességéről és módjairól beszélgettek. Csoportmunkában kamatszámításos feladatok segítségével döntötték el, hogy melyik bank ajánlatát érdemes elfogadni.
Az angolórákon a kisebbek (1-5. osztályosok) rendhagyó módon ismerkedtek meg az angol pénzérmékkel és papírpénzekkel. Ráhangolásként az ABBA együttes Money, Money című dala jó hangulatot teremtett a tanuláshoz. Videós szövegértéssel megtanulták a penny és a font angol elnevezését és többes számát. A kisebbek egyszerű számolásos műveleteket végeztek, a nagyobbak is változatos feladatokban számlálták a pénzeket. A tanultakat az okostáblán online feladatokkal gyakorolták.

A kommentárok nem engedélyezettek.