Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Mi leszel, ha nagy leszel?

Hagyományos pályaorientációs napunkon ismét sok érdekes helyre látogattak el osztályaink. Bepillanthattak a szakmák kulisszatitkaiba, megnézhették és olykor ki is próbálhatták, hogy zajlik az élet az egyes munkahelyeken.
Az 1.a osztállyal a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályához látogattunk el. Huszár egyenruhában fogadott bennünket a tárlatvezető, aki nemcsak a lovasrendőrök feladatairól és felszereléséről mesélt, de bevitte a kicsiket a lovardába, ahol mindenki lóra pattanhatott.
Ezután a Rendőr Múzeumot kerestük fel, ahol megismerkedtünk a régi korok rendőreinek mindennapjaival.
A 2., 3.,és 4. évfolyammal a Városligetben töltöttük ezt a napot. Elsőként a Néprajzi Múzeum különleges tetőkertjét tekintettük meg, majd a Magyar Zene Háza játszóterét próbálták ki a gyerekek. A Millennium Háza adott helyszínt a pályaorientációs előadásoknak. A kisebbeknek a Magyar Zene Háza zenepedagógusa és a Millennium Háza múzeumpedagógusa tartott érdekes előadást a szakmájáról, a művészet szépségéről. A negyedikesekkel a Városliget Zrt. jogásza és belsőépítésze beszélgetett. A szünetben megcsodáltuk a rózsakertet és a Zsolnay szökőkutat. A napot a Nagyjátszótéren fejeztük be.
Az 5.a osztállyal egy utazó vidámpark mindennapjait ismerhettük meg. A tulajdonos lánya mesélt arról, hogy gyerekkorában még cirkuszt is üzemeltetett a család, de mára már csak a vidámpark maradt meg. Részleteket tudhattunk meg kalandos, nem mindennapi és sokszor nehéz életükről. A beszélgetés végén a játékokat a gyerekek ki is próbálhatták.
A pályaorientációs nap keretében az egyik szülő felajánlotta, hogy az általuk vezetett húsboltba látogathatunk az 5.b osztályosokkal.
Először körülnéztünk az eladótérben, megbeszéltük, hogy milyen húsokat látunk a pultban, mit lehet belőle főzni/sütni, kinek mi a kedvence. Utána megnéztük a pult mögötti helyiséget, ahol előkészítik, a különböző húsokat. A hűtő helyiségben is megnéztük, milyen húsokat tárolnak ott. Éppen elkészült a friss sült szalonna, ami rögtön a pultra is kikerült.
A sok ínycsiklandó húskészítmény láttán bizony összefutott a nyál a szánkban. Ekkor jött a kellemes meglepetés, kóstolót kaptak a gyerekek az általuk választott finomságokból. Volt, aki sült csirkét, töpörtyűt kóstolt, mások csülköt, kolbászt, csirkeszárnyat. Voltak, aki megkóstolták a retró Kópé-szeletet is. Jóllakottan folytattuk utunkat a Fővárosi Állatkertbe, ahol először örökbe fogadtunk egy zöld arapapagájt (Fikusz) névre hallgat. Egy évig leszünk nevelőszülei.
Az állatkertben megfigyeltük, hogy mennyi ember munkájára van szükség ahhoz, hogy az állatokat megfelelően ellássák. Láttunk ápolót, olyan dolgozót, aki éppen etette a vörös pandákat, aki kifutót takarított, aki éppen vizet vitt a tevéknek. A bejáratnál, a bódéknál is sok emberre van szükség már ahhoz, hogy beléphessünk a területre.
A következő osztályfőnöki órán képek segítségével tanulmányoztuk, hogy a marha, sertés és csirke milyen főbb részekből áll, és terveztek a gyerekek egy Kópé szelet inspirálta felvágottat.
A 6.a és a 8.b osztállyal Budapest metróhálózatát utaztuk végig. Mind a négy metró útvonalán jártunk, megnéztük a Kelenföldi pályaudvart is. Az igazi érdekesség azonban csak ez után következett: látogatást tehettünk a rendőrség Teve utcai székházában, ahol egy rendőr őrnagy végigkalauzolt bennünket az épület egy részén, miközben hasznos tudnivalókat, érdekes, izgalmas történeteket mesélt erről a nagyon különleges szakmáról. Láttunk régi, muzeális ereklyéket (fényképeket, egyenruhákat, használati eszközöket), sőt bemehettünk olyan helyre is, ahová csak külön engedéllyel lehet belépni. Mindannyian rendkívüli élményekkel gazdagodtunk ezen a napsütéses délelőttön.
A 6.b diákjaival a Horváth Kert Cukrászda jóvoltából egy cukrászüzem mindennapjaiba kukkanthattunk bele. Megtudtuk, hogy minden munkafolyamat külön helyiségben zajlik, például a dagasztás, lekvárfőzés, csokibevonás. Elámultunk a hatalmas hűtőkön, a kondér nagyságú edényekben feldolgozásra váró több száz tojáson, az emberfej nagyságú habverőkön és a dagasztógépeken. Finom kóstolóval is kedveskedtek nekünk, a mézes grízes szelet és a csokibevonat mindenkinek ízlett.
Ezután a cukrászüzem vezetőjével beszélgettünk a cukrászok munkájáról, napirendjéről, az alapanyagok minőségének fontosságáról, sőt még gazdasági kérdések is terítékre kerültek. A látogatás végén mindenki vásárolhatott magának egy szelet sütit, amit a szép napos időben az üzlet teraszán fogyasztottunk el.
A 7.a és 7.b osztállyal a Budapesti Közművekhez látogattunk el.
A társaság szemléletformáló programja lehetőséget biztosított tanulóink számára, hogy megismerhessék a cég széleskörű munkáját. Az előadáson olyan ismeretekkel gazdagodtunk, amely segít a továbbtanulásban és a környezettudatos életmód kialakításában.
A hulladékudvarban megismertük az udvarok funkcióit, az újrahasználati raktárban sokan találtak olyan tárgyat, amit megvásároltak pár száz forintért.
A Köztisztasági Múzeumban a köztiszt járművek kiállítását láthattuk, a rövid ismertető után a gyerekek legnagyobb örömére, bele is ülhettek ezekbe a csodajárgányokba.
Nagyon jól éreztük magunkat, több diák vissza szeretne térni a hulladékfeldolgozó egységbe, kíváncsiak a működésére.
A 8.a-sokkal a BKV Fehér úti villamosjavító telepét kerestük fel. A Budapesti Iparkamara pályaorientációs tanácsadója segített eljutnunk az üzembe, és egyáltalán nem bántuk meg a látogatást. Remek pedagógus, Héni Tibor (volt Benés tanuló) kalauzolt végig a telephelyen. Bemutatta a karosszérialakatos tanulók tanműhelyét. Noelt megtanították hegeszteni, Timi acéllemezt darabolt. Ezután a villamosok felújításának minden részletét megismertette velünk.
Köszönjük szépen a részt vevő szülők, valamint a cégek segítségét és kedvességét, akik hozzájárultak, hogy diákjaink tapasztalatokban és élményekben gazdagodva, s eközben jól szórakozva tölthették a napot!

A pályaorientációs napon készült képeket a Facebook-oldalunkon tekinthetik meg.

A kommentárok nem engedélyezettek.