Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Köszönet a szabadság hőseinek

Mit tudhatunk mi általános iskolások az ötvenes évekről? Csak annyit, amit nagyszüleinktől, tanárainktól hallunk. Az 1956-os forradalom számunkra ugyanúgy történelem, mint az 1848-49-es szabadságharc eseményei.

Iskolánk, a Testnevelés Tagozatos Általános Iskola egy egész héten át izgalmas és érdekes programokkal próbálta közelebb hozni a diákokhoz az 1950-es évek hangulatát és az 1956-os forradalom történéseit. A témahét szervezését és a programok lebonyolítását iskolánk három tanára irányította: Németh Katalin, Turzán Edina, Farkasdi-Sáhó Katalin.

Osztályfőnökeink megkértek bennünket, gyűjtsünk olyan tárgyi és írásos emlékeket, amelyek ehhez a történelmi korszakhoz kapcsolódnak. Előzetes feladataink közé tartozott még, hogy készítsünk interjút nagyszüleinkkel vagy idősebb hozzátartozóinkkal, ismerőseinkkel, arról, hogy ők hogyan élték meg 1956 eseményeit.

A gyűjtés során sok érdekes dokumentum és tárgy került elő, amelyeket az iskola pedagógusai és diákjai kutattak fel. A kiállítást a tanárokkal közösen készítettük el az iskola könyvtárában. Volt ott minden: szenes vasaló, írógép, petróleumlámpa, úttörőruha, kisdobos öltözet, korabeli rádió, fényképezőgép, játékok, fagylaltkészítő gép, bambis üveg, cukorjegy, fényképek, újságcikkek, könyvek. Szinte minden, ami valamilyen formában kapcsolatba hozható az1950-es évekkel és a forradalommal. Nem hiányzott a kiállítás anyagából a sarló és kalapács sem, ami a zsarnokság egyik jelképe volt. A diákok osztályfőnöki órák keretében tekintették meg a tárgyakat és a dokumentumokat. A foglalkozáson tanáraink meséltek nekünk e nehéz történelmi időszakról, mi kíváncsian hallgattuk, hogy mi minden történt akkoriban.

Az általunk készített interjúkat az iskolarádióban olvastuk fel.

Délutánonként is vártak ránk programok. Kedden és csütörtökön filmet vetítettünk a könyvtárban. Elsőként „ A Tanú ” című filmet tekintettük meg, ami szatirikus formában matatja be a rákosi rendszer hibáit, tévedéseit, módszereit. Nagyon érdekes volt. Második alkalommal a „ Szabadság és szerelem” című játékfilmet néztük meg, amely A tanúhoz képest lehangoló volt.

Meglepetésként ért bennünket, hogy néhány kiválasztott tanuló elbeszélgethetett Kósa Pálnak – a forradalom után mártírhalált halt hősnek – a lányával, akitől rengeteg érdekes és megrendítő dolgot tudhattunk meg az 1956-os újpesti történésekről.

A hét utolsó eseményeként újra filmvetítésen ünnepeltek együtt az iskola felső tagozatos diákjai és tanárai. A „Szabadság vihara” című dokumentumfilmet tekintettük meg.

Az alsó tagozatos tanulóknak a szervezők külön programot állítottak össze erre a napra. Előzetes feladat volt lyukas zászló és 1956-os emlékkő készítése. A délelőtt folyamán az osztályok az 1956-os újpesti emlékhelyeket keresték fel, ahol mécseseket gyújtottak és a megemlékezés virágait helyezték el. Az iskolába visszaérkezve korabeli meséket és verseket hallgattak, amelyekhez illusztrációkat készítettek.

Izgalmas, mozgalmas, érdekes hét áll mögöttünk. Sok mindent megtudtunk az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Átérezhettük a hősök szabadság és igazság iránti vágyát.

 

Készítette:
Horváth Laura 6.b
Jánosi Karolina 6.b
Fekete Marcell Richard 6.b
Nádudvari Péter 6.b
Törőcsik Kristóf 6.b

 

, , ,

A kommentárok nem engedélyezettek.