Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Pénz7

Izgatottan várták a gyerekek azt a hétfői napot, amikor a magyarországi Pénz7 keretében tartandó rendhagyó órán vehettek részt. Ennek keretében a diákok pénzügyi kultúráját segíthettük, formálhattuk. A tanórák középpontjában egy nagyon aktuális téma, a családi költségvetés állt, melynek célja az volt, hogy a gyerekek többet tudjanak meg a gazdasági és pénzügyi világ működéséről.

Hasznos, hogy az iskola is hozzájárulk a szemléletformáláshoz, a saját pénzügyeink iránti felelősség kialakításához, egy-két fontos összefüggés megismeréséhez. A 3.a osztályban tanórai keretek között arra vállalkoztunk, hogy konkrét szituációban, egy kétgyerekes modell-családban éljék meg a gyerekek a családi költségvetéssel, bizonyos döntésekkel kapcsolatos problémákat, összefüggéseket.

Első lépésként megtekintettünk egy kisfilmet, amelyből a gyerekek hamar kitalálták, hogy mi lesz a téma. A gyerekeknek számtalan jó ötletük, véleményük volt a témával kapcsolatban.

Diákjaink négytagú családokat alkottak, és játékos formában próbálták szétválogatni a képeket a szükséges és nem szükséges kiadásokra. A számukra nem szükségesnek vélt kiadásokat elhelyezték egy külön borítékban. A tanulók képtárlátogatás formájában a többi csoport (család) munkáját is megtekintették.

Az óra következő részében a gyerekek a család rendelkezésére álló 270 ezer Ft havi jövedelmét próbálták meg felosztani, elkészítették a család havi költségvetését.
A kiadási csoportok képen látható árakat összeadták, és összehasonlították az előzetes tervekkel. A csoport szóvivője ismertette a család költségvetését, hogy kijöttek-e a fizetésükből, tudtak-e tartalékolni.

Nagyon jó hangulatú és hasznos órán vehettek részt a gyerekek. Nagyon élvezték a feladatokat, örültek, hogy ebben az órában ők lehettek a család “pénzügyminiszterei”.

A felsősök foglalkozását az 5.a osztállyal tartottuk meg.

A bevezető animációs film megtekintése után csoportokat alkottunk a különböző bevételi és kiadási formák alapján. Ezt követően egy érdekes véleményalkotó játékot játszottunk, melynek alapját a vásárlási szokásokkal kapcsolatos állítások adták.

Az agyakat leginkább az a feladat dolgoztatta meg, amelyben egy baráti vendégség költségvetését kellett összeállítani: bevásárlólistát írni és minél változatosabb menüt tervezni a rendelkezésre álló 2000 Ft-ból. A gyerekek nagy izgalommal vetették bele magukat a tervezésbe, majd megszavazták a legjobb bulimenüt.

A játékok lezárásaként közmondásokat próbáltunk az óra témájához illeszteni. Mindenki egyetértett abban, hogy a legjobban a következő aranyigazság fogalmazza meg az óra mondanivalóját: „Addig nyújtózkodj, míg a takaród ér!”

A foglalkozásokon készült képek a galériában tekinthetők meg.

 

A kommentárok nem engedélyezettek.