Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Erdei iskolában jártak a Benés diákok

Az idei tanévben összesen 150-en (diákok és pedagógusok) töltöttünk el egy nagyon tartalmas, élménydús hetet Zánkán 1–6. évfolyamos tanulóinkkal.

Rengeteg változatos programot valósítottunk meg, számtalan élményt szereztünk. A kalandpark az ügyességünket, bátorságunkat tette próbára. Nagy büszkeséggel töltött el minket 1-1 pálya sikeres teljesítése. A sárkányhajózás az evezés rejtelmeibe vezetett minket, miközben komoly fizikai erőnlétet is követelt. A végső verseny a hajók között külön kihívást jelentett, és hatalmas élményt nyújtott a győztes csapat számára. A gyönyörű sétahajózás a Balaton környékének szépségével ajándékozott meg minket. Felfedeztük a távolban látható Badacsonyt és a Tihanyi-félszigetet, és persze a hatalmas víz nyugalmát, csodálhattuk színeinek árnyalatait. Az éjszakai bátorságpróba váratlanul ért minket, a sötétből jött zajok, fények, ölelések komoly ijedelmet okoztak, de utólag jókat nevettünk rajta és büszkék voltunk teljesítményünkre. A tó partján természetismeret-órát tartottunk a Balaton keletkezéséről, a vízpart jellemző növényzetéről és a gazdag állatvilágáról. Halakat, békákat, siklót, tőkésréce-párt, nagy kócsagot figyelhettünk meg a természetes élőhelyükön. Tartottunk matematikaórát, ahol számolhattunk távolságokat, térfogatot. A magyaróra keretében szórejtvényt, szólásokat, közmondásokat találhattunk ki, verset mondtunk, szövegértést gyakorolhattunk. Az érzékenyítő foglalkozásokon szájjal festettünk, bekötött szemmel fűszerillatokat, fülünkkel pedig a természet hangjait ismertük fel. Sokszor énekeltünk, zenéket hallgattunk, ezek még vidámabbá tették az együttlétünket. Nagyon finom és bőséges ellátásban volt részünk, miközben többször fagyiztunk, lángosoztunk és a hőségben jégkását fogyasztottunk. Az idő nagyon kegyes volt hozzánk, mindennap fürödtünk a tó kellemes vizében, felszabadultan úsztunk, labdáztunk, birkóztunk egymással. A mozgás, a sport meghatározó volt a táborozás alatt: a reggeli futástól, gimnasztikától kezdve a kosárlabda, a foci, a strandröplabda, a strandkézilabda játékokon át a számháborúig, a tájfutásig sportoltunk reggeltől estig. A mindennapos néhány kilométeres sétáról nem is beszélve.

A kihívás napját sem felejtettük el, késő estig sportoltunk folyamatosan. Sőt az éjszakai futás is próbára tett bennünket. Csütörtök este a tábortűz körül Erzsi néni értékelte és jutalmazta a tábori munkánkat. A dicséret után jó hangulatban, közösen énekeltünk, majd sétáltunk az esti fényekben a csodálatos Balaton partján, és természetesen az esti sport sem maradhatott el.

Nagyon jól éreztük magunkat. Sajnos elérkezett az utolsó nap, búcsút vettünk a tábortól, de még az indulás előtt készítettünk egy közös képet zöld színű pólóban, csatlakozva „zölden a szelektív hulladékgyűjtésért” mozgalomhoz. Ökoiskolaként nem is tehettünk másként. Majd vonatra szálltunk, s fantasztikus élményekkel gazdagodva indultunk haza.

A kommentárok nem engedélyezettek.