Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Pénzügyi hét a Benében

Az iskolánk már negyedik éve csatlakozik az európai kezdeményezésre Magyarországon is megvalósult Pénz7 programhoz.

A programsorozat célja, hogy a diákok betekintést nyerjenek a pénzügyekbe, ezt tudatosabban kezeljék, és a hétköznapokban is hasznosítható ismeretekhez jussanak a pénzvilág működéséről.

Ehhez nyújtottak segítséget a március 5–9. között megtartott rendhagyó tanórák iskolánk minden évfolyamán.

Az előző évekhez hasonlóan, minden osztály legalább három olyan tanórán vett részt, amelyeken a tanulóink a pénzügyi ismereteiket bővítették. Az idén a hitel fogalmát jártuk körbe alaposabban. A foglalkozások során a gyerekek megismerték és összehasonlították a különböző hitellehetőségeket, megtanulták az ezzel kapcsolatos fontosabb szakkifejezéseket (pl. futamidő, törlesztés, kamat), és játék közben szereztek sok hasznos ismeretet.

A 6.a osztályosok foglalkozását egy banki szakember is segítette, aki a gyerekek nyelvén,  precíz szakmaisággal válaszolt a felmerülő kérdésekre, illetve segített a feladatok megoldásában.

A diákok digitális kompetenciát is fejlesztve, az informatikaórák keretében a Pénziránytű weboldalán fellelhető online pénzügyi játékkal is megismerkedtek a tanulók.  A Gyümölcspiac nevű játék során a gyerekek virtuálisan gyümölcsöket vásároltak a nagybani piacon, melyet aztán a vásárlóknak értékesítettek az általuk meghatározott áron. A cél a minél nagyobb profit megszerzése volt.

A magyarórákon is olyan  szövegeket dolgoztunk fel, melyek alapján kooperatív munkaformában költségvetést készítettek a csoporttagok.  Kigyűjtötték a szövegből a főszereplő havi bevételeit és kiadásait. Meghatározták, hogy a megvásárolni kívánt termék árát mennyi idő alatt lehet megspórolni. Javaslatokat tettek a kiadások további csökkentésének lehetőségeire, miközben megfogalmazták terveiket, milyen módon  és hogyan képesek takarékoskodni.

Örömmel tapasztaltuk, hogy ebben a tanévben is  hatalmas sikere volt a programsorozatnak. Célunk, hogy a következő tanévekben is tovább folytassuk a gyerekek gazdasági, pénzügyi szemléletének formálását a programban való aktív és gyakorlatorientált részvétellel.


A kommentárok nem engedélyezettek.