Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Pályaorientációs nap a Benében

Idén már második alkalommal vettünk részt pályaorientációs napon.  Izgatottan vártuk, mi minden történik majd velünk ezen a különleges délelőttön.

Az alsó tagozatosok közül az első évfolyamosokat – a Piacfelügyelőséggel történt előzetes egyeztetés alapján – a Lipóti Pékség várta nagy szeretettel. A kenyérkészítés folyamatának megismerése után közösen gyúrtak tésztát és elkészítették a saját reggeli zsömléjüket. Amíg a kemencében sült az általuk készített finomság, vendégül látták a gyerekeket pizzával, pogácsával és üdítővel. A közös reggeli után végigjárták az újonnan elkészült piac színes forgatagát. Válogattak zöldségeket, gyümölcsöket, megnevezték a bennük található vitaminokat. A gyerekek nagy örömmel fogadták és boldogan vitték haza a személyre szóló, nekik készített emléklapot, a finom péksüteményt és az ajándékba kapott körtét és banánt.

A 2.b osztály tanulói a  Keleti pályaudvaron jártak. Az utazás előtt megbeszélték, hogy milyen sok ember munkája kell ahhoz, hogy egy nagy forgalmú pályaudvar zavartalanul működjön. Aztán a valóságban is megnézhették a pénztárakat, a várótermeket, az orvosi szobát, a pénzváltót, a büféket, újságárusokat, könyvárusokat. Meghallgatták a forgalomirányítókat, és beszélgettek kalauzokkal, sőt a karbantartók munkájába is belepillanthattak. A nagy kedvenc a csodaszép Lotz-terem volt, ami freskóival, aranyozott oszlopaival elvarázsolta a gyerekeket. Ebéd után lelkesen le is rajzolták a látottakat.

A 3-8. osztályosok közel 200 fővel a Fővárosi Állat- és Növénykert életével, az ott dolgozók munkájával ismerkedhettek meg ezen a kellemes őszi délelőttön. Osztálykeretben fedezték fel az Állatkert különböző részeit, beszélgettek az ott dolgozókkal. Megtudhatták, hogyan kezdődik minden egyes nap az Állatkertben. Különös örömmel simogatták a háztáji állatokat, a kíváncsi kecskéket, miközben megtudhatták, milyen munkák adódnak egy gazdaságban. A Holnemvolt Vár területén meglátogatták a Sünispotályt, ahol a mentett állatok ápolásával, gondozásával és lábadozásuk körülményeivel ismerkedhettek meg. A 4.a osztálynak sikerült riportot készítenie egy állatgondozóval, aki készségesen válaszolt a gyerekek kérdéseire.

Voltak, akik a Varázshegy tetejéről tekintettek végig az Állatkerten, és voltak, akik a Varázshegy belsejében bővítették ismereteiket. Lehetőség nyílt 3D-s ismeretterjesztő filmek megtekintésére is a kis dinoszauruszról, aki keresi anyukáját, és a Kőrösök madárvilágáról. A nagyobbak megtudhatták, hogy majd középiskolás korukban már vállalhatnak önkéntes munkát is az állatkert mindennapi életét megsegítve.

Ez a nap még valamiben különleges volt. Az 5.a és 5.b osztályok örökbe fogadtak egy zebra-kislányt és egy szurikátát. Így nevelőszülőkké válhattak egy évre, amiről díszes oklevelet is kaptak. Természetesen nagy örömmel látogatták meg „nevelt” állataikat.

Tartalmas, ugyanakkor sok élménnyel teli napot töltöttünk el a szombati munkanapon.

Az eseményeken készült fotókat Facebook-oldalunkon tekinthetik meg.

  

A kommentárok nem engedélyezettek.