Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Energiatudatos Iskola címet kapott az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

2019. március 6-án, a nemzetközi energiatakarékossági világnapon az Országház Felsőházi üléstermében Miskolczi Erzsébet intézményvezető Energiatudatos Iskola címért járó tanúsítványt vehetett át a Virtuális Erőmű Program X. jubileumi díjátadó ünnepségén. A díjat dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának tiszteletbeli elnöke, Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft.  ügyvezetője és Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnök asszonya adta át.

A rendezvényen 13 kategóriában díjazták az energia-hatékony, energiatudatos vállalatokat, szervezeteket, önkormányzatokat, iskolákat, egyéneket. Hazánk piacvezető, az Európai Bizottság által is díjazott zöld energetikai programját (VEP) működtető Magyar Innováció és Hatékonysági Nonprofit Kft. évek óta elkötelezett gyermekeink és unokáink szemléletformálása iránt.

A rendezvényen dr. Áder János köztársasági elnök úr a program fővédnöke, ünnepi köszöntőjében kiemelte,  hogy VEP pont azért is fontos program, mert díjazza azokat az energiatudatos, energia-hatékony vállalkozásokat, szervezeteket, önkormányzatokat, iskolákat, akik jó példát mutatnak, élen járnak e területen.

A pályázati kiírás szerint Energiatudatos Iskola Címet kaphatnak azok az iskolák, akik szemléletformálási, mentorálási tevékenységükkel és példamutatással segítik a diákok fenntarthatósági tárgyú nevelését.

Intézményünk valamennyi szempontnak megfelelt: különösen kiemelt feladatként jelöltük meg a környezeti nevelést, tudatos fogyasztóvá nevelést, az egészséges életmódra nevelést, felelősségünk tudatosítását a környezetünk iránt. Évek óta gyűjtjük szelektíven a hulladékot,  részt veszünk a Fenntarthatósági témahét, a TeSzedd!, a Mozdulj a klímáért! programokban.

Hosszú évek óta szervezünk éves projekteket „GEODÉTÁK”, „Zöld világ”, „Válassz sportágat! Válts életmódot!”, „ LMző7” címmel, melynek témájaként a fenntartható fejlődést, a környezettudatosságot, a fogyasztóvédelmet, egészségvédelmet jelöltük meg. Az egész évet átívelő projektjeink témahetén felborítjuk a hagyományos osztályformákat, csoportokban, kooperatív formában sajátíthatják el diákjaink a szükséges ismereteket, gyakorlatok során tapasztalhatják meg azokat a dolgokat, amit a fenntarthatóság érdekében már ők is megtehetnek. Támogatjuk a rendszeres környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi oktatások megtartását, tanórán kívüli tevékenységek, szakkörök indítását, a tanulók felkészítését  vetélkedőkre, versenyekre, pályázatokra.

A jövőre vonatkozóan vállaljuk az elkezdett tudatos környezetvédelemre, fenntarthatóságra nevelő munkánk folytatását, valamint, hogy iskolánk oktató jelleggel megszervezi a megújuló energiát felhasználó intézmények, vállalatok látogatását, elősegítve az alternatív energiák felhasználási lehetőségének a megismerését, felhívjuk a figyelmüket a klímaváltozás veszélyeire, a saját felelősségükre, kihasználva személyes érintettségüket.

Bízunk benne, hogy sikerül egy tudatosabb, a Földünkre vigyázó, hatékony energiafelhasználó jövő nemzedéket nevelnünk.

Tanúsítvány

 

A kommentárok nem engedélyezettek.