Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Zenei programok a királyi héten

Mátyás király híres volt arról, hogy támogatta a művészeteket. Mi sem tehettünk máskép, projekthetünket átszőtte a zene, a tánc, az irodalom, a  képzőművészet.

A nyitónapot kiállítás megnyitóval és a korábban meghirdetett irodalmi és képzőművészeti pályázat eredményhirdetésével kezdtük.

Ezen a napon látogatott iskolánkba  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Tarpáról a Figemadár citerazenekar. Nagysikerű előadást tartottak, melyben népdalcsokrokat adtak elő Magyarország különböző tájegységeiről. A zenekar tagjai valamennyien kiváló muzsikusok, énekesek, akik szakmájukat magas szinten művelik. Rendkívül jó hangulatot teremtettek, a közönséget is bevonták az éneklésbe. Egy élvezetes műsort láthattunk!

A citerazene mellett tanulóink méltóságteljes reneszánsz udvari táncot is tanulhattak ezen a napon egy kedves tánctanár segítségével.

Nagy megtiszteltetés érte iskolánkat, március 26-án, kedden, Laczó András Bartók-Pásztory díjas énekes, a Magyar Állami Operaház Aranygyűrűs énekművésze, az Opera Nagykövete elfogadta meghívásunkat a reneszánsz projekthét alkalmából, és bemutatóval színesített előadást tartott a témában. Zenei kísérője Sztankovits Béla, az Operaház gitárművésze volt. Fantasztikus, lenyűgöző, ámulatba ejtő műsoruk „A királyi udvarok reneszánsz dalai és táncai” mindenkit elvarázsolt, lekötve még a legmozgékonyabb kamasz gyerekeinket is. Csodálatos dalokat, táncdallamokat énekeltek két szólamban különböző nyelveken, ritmushangszerekkel gazdagítva a hangzást.

A következő napon Végh Krisztina Opera Nagykövet, az Operaház magántáncosa jött el iskolánk alsó tagozatos tanulóinak előadást tartani a reneszánsz kori táncokról és ruhákról. Megismertette a gyerekeket a kor legismertebb táncaival és tánclépéseivel, felpróbálhatták a korabeli jelmezeket, balettcipőket. Közös tánccal zárta az előadást, melyet a tanulók nagy tapssal köszöntek meg.

A Történeti Múzeumban folytatódott a reneszánsz tánc, zene megismerése, kipróbálása, diákjaink nagy örömére.

Végül Művészeti gálánkkal zártuk a Királyihét- Királyhét! témahetünket, ahol csupa zene és tánc szórakoztatta a jelenlévőket, fantasztikus élményt szerezve mindenkinek.

 

A kommentárok nem engedélyezettek.