Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Reneszánsz udvar

Mátyás király híres volt arról, hogy udvarában mindig volt valami különleges látványosság.

Magyarországon nagyobb tűzijátékot először 1476-ban, Mátyás király és Beatrix esküvőjén lehetett látni a német matematikus és csillagász, Regiomontanus jóvoltából, akinek repertoárján világító buzogányok, tűzkerekek, tűzkupolák, tűzgolyók, rakéták, röppentyűk, gyújtónyilak, rohanó tűzlándzsák, görög­tüzek szerepeltek. Ezek nagy része a földön felszerelt állványzatokon mutatta meg a hatását, egyedül a rakéták és röppentyűk szálltak az égbe. A korabeli krónikás így adott hírt róla: „Az Rachetákat bocsátgatták felfelé, a’ kik is feljebb egy stucz-lövésnyinél, igenesen, nagy zúgással mentenek fel, és odafenn nagy ropogást vittenek végben, és onnanfeljül lángos csillagokat hullattanak le.”

A híresen sok fogásos lakomákat is színesítették különböző bemutatókkal: hol „olasz” zászlóforgatók mutatták be látványos, nagy ügyességet és összpontosítást igénylő produkciójukat, hol különböző állatszámok és mutatványosok népesítették be a király udvarát.

Királyi hetünkön hozzánk is ellátogattak cirkuszi animátorok, akik labda, buzogány és egyensúlyozó számaikkal kápráztatták el a kis közönségüket. A gyerekek legnagyobb örömére ők maguk is kipróbálhatták a különböző zsonglőr és ügyességi számokat, többen közülük olyan ügyesen bántak a kislabdákkal, hogy akár fel is léphetnének az új cirkuszi előadásban.

De itt még nem értek véget a látványosságok. Rezván Niki állataival szórakoztatta a királyi hét résztvevőit. Volt itt fekete kakas, kecske, lógó fülű nyuszi és persze Happy kutyus, mint a fő attrakció. A produkcióban a gyerekek is aktívan részt vehettek, testközelbe kerülhettek az állatokkal, simogathatták őket. Mindeközben játszva juthattak fontos információkhoz a felelősségteljes állattartásról és az állatok gondozásáról.

Mátyás király idejében a főurak egyik legkedvesebb elfoglaltsága a vadászat volt. Egy remek sólymász – és bagoly bemutatóval igyekeztünk közelebb hozni a gyerekekhez ezt a világot. A madarak „kegyesek” voltak hozzánk: minden feladatot teljesítettek, amire gazdájuk megtanította őket.

A hadászatban óriási szerepe volt ez idő tájt az íjnak. Ez alkalommal diákjaink kipróbálhatták ennek az ősi fegyvernek a használatát is.

Reméljük, hogy a gyerekekben a reneszánsz világról alkotott kép még teljesebbé vált a reneszánsz udvari élet alaposabb megismerésével.

 

A kommentárok nem engedélyezettek.