Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Mozdulj a klímáért! 2021

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is csatlakoztunk a Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség kampányához, amelynek célja, hogy felhívja a diákok figyelmét a klímavédelem fontosságára, és egyben mozgósítsa őket Földünk megóvására.
Iskolai kampányunkat szeptember 27. és október 1. között valósítottuk meg.
Sportiskolaként nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód, a sok mozgás, helyes táplálkozás fontosságára, így mondhatnánk, mi mindig gyűjtjük a zöld mérföldeket. Most viszont tudatosan tettük ezt: a környezettudatos úton-módon iskolába érkező, valamint a húsmentesen, helyi alapanyagokból készült ételeket fogyasztó diákjaink egyaránt értékes pontokat gyűjtöttek.
A Mozdulj a klímáért a Föld körül! című feladat során a World Climate March kezdeményezéséhez kapcsolódtunk: 1,5 km-t gyalogoltunk szimbolikusan annak jegyében, hogy a novemberi glasgow-i ENSZ éghajlatváltozási konferencián olyan döntéseket hozzanak, amelyekkel a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokon belül lehet tartani. Sétánk során a Duna-partra látogattunk, és ezalatt mindannyian zöld pólót viseltünk, amely Földünket jelképezte.
Az Akció a környezetért! című feladat során iskolakertünket szépítettük: minden osztály elültette saját cserjéjét, amelynek gondját viseli a továbbiakban. Reméljük, növényeink hosszú évekig megörvendeztetnek bennünket szépségükkel, sokféleségükkel.
A legmenőbb komposztáló számunkra a virágos! Komposztálónkat színes virágokkal díszítették ökoszakköröseink, amely a kis madáretetők alatt megbújva igazán vidám látványt nyújt így.
A Csírakép feladatot nagyon érdekesnek találtuk. Úgy kellett elvetnünk a magokat, hogy amikor csírázásnak indul, egy kép rajzolódjon ki belőle. Megpróbáltuk a Földet és Magyarországot megalkotni búzamagokból, és nagyon izgalmas volt megfigyelni a növekvő hajtásokból kialakuló ábrát.
A Föld alatti főzőklubban olyan növényi alapanyagokból kellett finom ételeket készítenünk, amelyeknek a föld alatti részét hasznosítjuk: gumóját, gyökerét. Osztályaink nagy lelkesedéssel tervezgették és készítették el ételeiket. Kóstolhattunk hagymás, ecetes és majonézes burgonyasalátát, zöldségkrémeket, cékla-répa-almasalátát, vinigretet (orosz vegyes zöldségsalátát), zöldséges mártogatóst… A nagy közös asztalon ínycsiklandó íz- és színkavalkádot hoztunk létre a sokféle finomságból.
Ezen a héten szerveztük meg az őszi papírgyűjtésünket és az elektronikai hulladék gyűjtését. Szorgos munkánk eredményeként több mint 4 tonna papírt és egy teherautónyi elektronikai hulladékot szállíttattunk el.
Minden tevékenység, amely a Földünk megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet, egy-egy kis lépés a megvalósítás felé. Bízunk benne, hogy diákjaink a jövőben is szem előtt tartják bolygónk védelmét.

A kommentárok nem engedélyezettek.