Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Pályaorientációs nap 2021

Iskolánkban idén október 11-én rendeztük meg hagyományos pályaorientációs napunkat. A program célja, hogy megismertessük tanulóinkkal a különböző szakmák érdekességeit, szépségeit, a foglalkozások sokszínűségét. Ehhez a legalkalmasabb módszer az, ha a gyerekek közvetlen közelről, „élesben” látják az ott folyó munkát, ezért ha a külső körülmények is engedik, rendszerint ellátogatunk egy-egy munkahelyre. Ebben az évben szerencsére minden adott volt ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk.
Az alsó tagozatosok, valamint a 6.a és a 8.a osztály a Fővárosi Állat- és Növénykertbe látogatott el. A minket körülvevő természeti környezet megóvása, a szakszerű állatgondozás került a figyelem középpontjába. Sajnos a kialakult járványügyi helyzet miatt több terület le volt zárva, így az állatkórházat és a mentett állatok ellátását nem tudták közelről megfigyelni.
Az egész délelőttös program azonban rengeteg élményt és látnivalót kínált. Tanulóink betekintést nyerhettek az állatgondozók és kertészek mindennapi tevékenységeibe. Közelről figyelhették meg a gondozók sokszor jelentős fizikai erőt igénylő, felelősségteljes munkáját. Nagy élményt jelentett számukra az egzotikus állatok látványa, a méltóságteljesen sétálgató nagyvadak, a fókashow és a kiselefántok labdázása.
Élményekkel teli és hasznos kirándulás volt gyereknek és felnőttnek egyaránt.
A felső tagozatosok sokféle helyszínre ellátogattak.
Az 5. osztályosok a budapesti tömegközlekedéssel ismerkedtek.
Az 5.a osztály az Óbudai Autóbuszgarázsba látogatott el. Nagyon jól sikerült a kirándulásnak is nevezhető délelőtt, mivel az osztályt egy külön busszal szállították a helyszínre, majd vissza az iskolához. A buszvezetők műszakfelvételi helyszínével kezdődött a látogatás, majd következett a műhelycsarnok, buszparkoló, töltőállomás, mosó, műszaki ellenőrzőpont. Végül egy régi Ikarus 60-as busz kényelmét is kipróbálhatták, és egy felújítás alatt álló reptéri busz megtekintésére is lehetőségük adódott. Ráadásként mindenkit vendégül láttak egy rántott húsos szendvicsre.
Az 5.b-sek a Trolibusz Divízió vendégei voltak. Egy érdekes közlekedéstörténeti előadás megtekintése után a diszpécserszobát látogatták meg, majd a szerelőcsarnokban a hatalmas gépek között ámuldoztak. Nosztalgia-trolibuszokon sofőröset játszhattak, közelről megnéztek egy igazi áramszedőt (természetesen üzemen kívül), és egy tanulójáraton utazhattak néhány kört a telepen. A látogatás végén ajándékkal is meglepték őket: képes magazint és tollat kaptak kedves vendéglátóiktól.
A 6.b-sek először az Újpesti Piacot látogatták meg.
Még az indulás előtt az iskolában, röviden megbeszéltek néhány kérdést: miért épült a piacot is befogadó épület? Milyen egyéb igények kielégítése volt az építtető célja? Az építés során milyen látványelemeket használtak fel?
Egy másik ok is volt, amiért az Újpesti Piacot nézték meg, hogy az osztály egyik tanulójának édesanyja a piac egyik pékségében dolgozik. Az ő segítségével betekintést nyerhettek arról, hogy hogyan készülnek az ott előállított péktermékek. Megtapasztalhatták, bár korszerű gépek segítik a pék munkáját, még így is kiderült milyen nehéz munka is ez (korán kelés, nyáron a nagy meleg, súlyos zsákok, edények mozgatása). A pékségbeli látogatás után körbejárták a piac két szintjét, közben emlékezve az iskolában elhangzottakra.
A nap további részében ellátogattak az Olimpiai Parkba, ahol a játék mellett elolvasták olimpiai bajnokaink névsorát és megtekintették a nemzeti színekbe öltözött nagy olimpiai karikát. Mielőtt hazaindultak, elsétáltak a Parlamenthez.
A 7.b osztály az Újpesti Tűzoltó Skanzenben tett látogatást a pályaorientációs napon. Ez a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának látványraktára, mely az újpesti tűzoltólaktanya udvarán lett berendezve. A látogatás során végigvezették őket a tűzoltóság belső területén, láthatták a felszereléseket, a tűzoltóautókat és azok tartozékait. Érdekes beszámolót hallottak a tűzoltók életéről és munkájáról. Még egy igazi, éles riasztást is sikerült “elcsípniük”, amíg ott tartózkodtak. A belső körbevezetés után kimentek az udvarra, ahol megtekintették a skanzen kínálatát. A szabadtéri kiállítótér azokból a nem emberi erővel működtetett tűzoltó szerekből mutat be néhányat, amelyek meghatározó jelentőségűek voltak a Magyar Tűzoltóság történetében. Mindenkinek nagy élményt jelentett ez a látogatás, a gyerekek örömmel ültek be a régi járművek belsejébe a játék kedvéért.
A 8.b osztály az Állatorvostudományi Egyetemre látogatott.
A Dákközpontban fogadták az osztályt, ahol két oktató is mesélt arról, hogy milyen képzés folyik az ország egyetlen állatorvosi egyetemén. Érdekes volt megtudni, hogy aki itt végez, az nem feltétlenül lesz állatorvos. Lehet kutató, állatgyógyászati termékekkel foglalkozhat vagy akár hatósági állatorvos is lehet belőle. Beszéltek arról, hogy a fajok megmentése, a veszélyeztetett állatok védelme és a természetbe való visszahelyezése mennyire fontos napjainkban. Erre is felkészít az egyetem.
Az egyetem szlogenje: Az orvos az embereket gyógyítja, az állatorvos az emberiséget.
Egy hallgató mesélt a személyes élményeiről és a gyerekek belelapozhattak az anatómiafüzetébe is. Beszélt arról, hogy milyen tárgyak kellenek a felvételhez és bizony már most jó eldönteni, ha ide szeretnének bejutni a diákok, hiszen a biológia és a kémia megfelelő ismerete elengedhetetlen a tanulmányokhoz.
Zárásként az állatvédelemről, az 5 állati szabadságról beszélgettek, majd sétát tettek az egyetem gyönyörű parkjában, ahol külön szoborpark található az állatorvoslás nagy alakjairól és a kilenc magyar kutyafajtáról is. Érdekes volt látni egy igazi egyetemet.
A pályaorientációs nap végére minden osztály sok érdekes és hasznos új ismerettel felszerelkezve tért haza.
Köszönjük az együttműködő cégeknek a lehetőségeket.

A kommentárok nem engedélyezettek.