Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Halloween az iskolában

Hagyományainkhoz hűen idén is témája volt az angol nyelvi óráknak a Halloween eredete, története és jellemző tevékenységei. Kiemelten foglalkoztunk a Halloween (október 31.), a Mindenszentek (november 1.) és a Halottak napja (november 2.) közti különbségnek, mert ezt gyakran keverik még a felnőttek is. A három napon három különböző dolgot ünneplünk. Egy valami azért mégis közös bennük: valamilyen módon mindhárom ünnep a már nem élőkről, az elmúlásról szól.
Halloweenkor, október utolsó napján a hiedelem szerint a legvékonyabb a választóvonal az élők és holtak világa között, és a holtak ilyenkor visszajárnak az élők közé. A hagyományos tűzgyújtás és a jelmezek felöltése azt a célt szolgálják, hogy az emberek megtévesszék a bolyongó szellemeket, és ezzel megvédjék magukat és otthonaikat.
Mindenszentek ünnepe egy keresztény ünnep, ahol azokat a megdicsőült lelkeket ünnepeljük, akikre sokaságuk miatt nem tudunk megemlékezni külön naptári napon.
Halottak napján is az elhunytakra emlékezünk. A különbség az, hogy halottak napján az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben lévő lelkekre emlékeznek meg szerte a világon a keresztények.
Angolórákon a kisebbek dalok segítségével ismerkedtek a szókinccsel, a nagyobbak már játékos rejtvényekben, feladatokban tesztelték a szavakat. A 6-8. osztályosok pedig szabadulós játékban, szövegértési feladatokban bizonyítottak. A téma zárásaként minden csoportunk és az alsós osztályok is beöltözhettek kedvükre és kipróbálhatták a tipikus Halloween-napi feladatokat (célbadobós játékok, pókfújás, gondolkodtató feladatok, tészta-ponotokat gyűjtve, amit beválthattak cukorkára a végén. A denevérek által megszállt folyosói fotósarokban készültek mókás fotók és szelfik a jelmezben érkezőkről.
Jó hangulatban teltek a programok.

A kommentárok nem engedélyezettek.