Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Adventi ünnepkör a Benében

Az ünnepre való készülést idén a Mosolymanók által szervezett adománygyűjtéssel kezdtük. Sokak szívét melengette az, hogy ajándékot csomagolhatott, adhatott számára ismeretlen gyermekeknek. Bízunk benne, hogy az ajándékozott is örült karácsonykor, és valóban mosolyt csaltunk az arcára!

Szent András napja után elkezdődött a hagyományos várakozás,
felkészülés a legmeghittebb, s talán a legszebb ünnepünkre. A járványhelyzet miatt külön, de mégis együtt zajlottak eseményeink.

Az első adventi gyertya meggyújtása után kézműves délután keretén belül készülődtünk. Sok színes téli dekoráció, ajándék látott napvilágot ezen a napon. Az osztálytermekből kiszűrődő zene, beszélgetés, nevetés, az iskolát belengő fahéj- és gyümölcsillat mind-mind éreztették, hogy már közeleg az ÜNNEP.

A karácsonyt megelőzve azonban még a gyerekek örülhettek egy kicsit, hiszen a sok-sok ötös mellé megérkezett a Mikulás is. December 6-án minden osztályban meglepetés várta a tanulókat, amikor reggel megérkeztek. Jelentjük: virgács nem volt, mivel a Benébe csupa jó gyerek jár!

December 10-én a Christmas Carol rendezvényével folytatódott adventi ünnepkörünk. Angol karácsonyi daloktól volt hangos az iskola folyosója. Idén különösen sok tanulónk csatlakozott a
hagyományos karácsonyi dalok előadásához.
A csoportokban készülő gyerekek erre a napra összeálltak egy nagy kórussá és Gabi néni kíséretével vidáman adták elő az ilyenkor szokásos dalokat.
De honnan is ered ez a szokás?
Nagy-Britanniában már a 19. századtól szokás volt a karácsonyt megelőző napokon, hogy sapkába és kesztyűbe öltözött fiatalok, gyertyákkal kezükben, kórusban karácsonyi dalokat (Christmas Carol) énekelnek a maguk és a járókelők szórakoztatására. Az így gyűjtött aprópénzt aztán jótékony célokra fordítják. Gyakran kórház vagy segédegylet számára gyűjtenek.

Színes eseményeink lezárásaként december 21-én osztálykeretben zajlottak a karácsonyi ünnepségek. A közös iskolai karácsonyt ebben az évben rádión keresztül hallgathatták meg tanulóink. Igazgató asszony megható, szép történettel kedveskedett a diákoknak, kollégáknak és hangzott el vers-ének kicsiktől, nagyoktól is. A műsort a diák-tanár vegyeskórus által énekelt, Balázs Ádám: Karácsonyi álom című műve zárta. S mi azt kívánjuk, hogy mindenki karácsonyi álma teljesüljön!

Áldott, békés ünnepeket kívánunk!

Képeinket a Facebook-oldalunkon tekinthetik meg.

A kommentárok nem engedélyezettek.