Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Ismét 5 évre szóló Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola elismerő címet nyert a Bene suli

A Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet öt évvel ezelőtt Budapesten elsőként nyerte el intézményünk, mely cím használata öt évre szólt.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az idei tanévben hatodik alkalommal ismét kiírta a pályázatot, melyre benyújtottuk megújító pályázatunkat.
A Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola megtisztelő címmel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azon iskolák fiatal fogyasztókért tett intézkedéseit, hozzáállását értékeli, amellyel az iskolák a tanulóik között a fenntartható tudatos fogyasztói szemlélet általánossá válásához, a fogyasztóbarát vállalkozói szemlélet terjesztéséhez és a fiatal fogyasztók
gyakorlatban használható ismereteinek a bővítéséhez, tudatos fogyasztói magatartás kialakításához járulnak hozzá.
A pályázat közvetlenül anyagi támogatást nem nyújt, az ITM elismerő címet adományoz a nyertes pályázónak.
A cím odaítélésének feltétele, hogy a pályázó iskola a pályázat beadásakor a 10 szempontok közül (pl. az internet és közösségi média biztonságos használatra nevelés, reklámelemzés)
legalább 3 szempontnak megfeleljen, és a jövőre nézve vállalja ezen túl legalább 1 további szempont teljesítését. Az idei felhívás fontos újdonsága, hogy kiemelt területként jeleníti meg
a hamis zöld állítások felismerésének támogatását. Egyre többen élik környezettudatosan az életüket, folyamatosan nő az újrahasznosított, csomagolásmentes, bio- vagy organikus
termékek iránti kereslet. A vállalkozások nem mindig teszik azonban ezt megalapozottan: egy uniós felmérésben a zöld állítások 42 százaléka túlzónak, hamisnak vagy megtévesztőnek
bizonyult Tanulóink figyelmét mostantól arra is felhívjuk, hogy az árucikkek „zöldre festését” sem érdemes kritikátlanul elfogadniuk.
Pályázatunkat a Bíráló Bizottság megvizsgálta, értékelte intézményünknek a fiatal fogyasztókért tett teljesítményét, a bírálat után az ITM döntött a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola cím odaítéléséről.
Nagy örömünkre ismét elnyertük ezt a megtisztelő címet, amelyet az átadástól számított öt évig viselhetünk.
Keszthelyi Nikoletta helyettes államtitkár asszony megköszönte eddigi munkánkat, amit a „fogyasztói tudatosság emelés érdekében tettünk”, gratulált a cím eléréséhez, „munkánkhoz jó egészséget kívánt!” Köszönjük.

A kommentárok nem engedélyezettek.