Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Kirándulás Tatára

A projekthéten már hagyomány, hogy a hét egy napján az egész iskola számára kirándulást szervezünk. Az idén Tatát, a tatai várat választottuk célállomásnak. Március 28-án, csütörtökön látogattunk oda.

Aznap reggel az iskola előtt izgatottan várakozott a diáksereg. Miután megérkeztek az
autóbuszok, mindenki elfoglalta a helyét és kezdetét vette az utazás. Tatára érkezve többféle program várt minket.

A Happy Train városnéző kisvonat 45 perces körútja során Tata szinte valamennyi történelmi nevezetességét és különleges látnivalóját megtekinthettük. Nagyon élvezetes utazás volt ez kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hiszen majdnem az egész várost bejártuk: elénk tárult a tatai vár, a romantikus Angolpark, a Kálvária, láthattuk a malmokat és a forrásokat. Miközben a városnéző kisvonat az Öreg-tó partján barangolt velünk, egy gépi idegenvezetés adott érdekes tájékoztatást a látnivalókról.

A gyerekek nagy örömére szabadon is kóborolhattunk a városban, voltak, akik kellemes sétát tettek a tóparton, voltak, akik az Angolparkba látogattak vissza egy kis mókázásra.

Időnk nagy részét azonban a tatai várban töltöttük, ahol változatos, a gyerekek számára
nagyon élvezhető programokat kínáltak a szervezők. Hat helyszínen, a várak – és egyáltalán a középkor – életét bemutató interaktív foglalkozásokon vehettünk részt. Játékosan, mégis kellő alapossággal ismerkedtek meg diákjaink például a középkori pénzveréssel, a lovagok páncélzatával, a lisztőrlés technikájával, a kőtári motívumkereséssel, a kályhacsempe-készítéssel, vagy éppen Mátyás király igazságos döntéseivel. Nem hiányozhatott a középkori sport sem a programok közül: kardvívás, borsóval célba dobás, erőnléti verseny is szerepelt a megmérettetések között.

Nagyon hamar eltelt a nap, 16 órakor indultunk vissza Budapestre. Elfáradva, de nagyszerű élményekkel tértünk haza. A gyerekek azóta is emlegetik a kalandokat, szívesen elevenítik fel a kedvenc emlékeiket Tatáról.

A kommentárok nem engedélyezettek.