Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

A népmese napja a Benében

November 30-án, Benedek Elek, „a nagy mesemondó” születésnapján van a népmese napja.
Ezt a napot első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg azzal a céllal, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Benedek Elek a székely nép mesemondó fiának tekintette magát, akinek kötelessége, hogy felkutassa az értékeket, a megtalált kincseket leírja, átdolgozza és mindenki számára hozzáférhetővé tegye. Ezer év magyar meséit gyűjtötte össze, s mint mesemondó Elek Apó varázslatos mesélő stílusban átköltötte.
Hangsúlyozta, hogy magyar népmesét kell a gyermekek kezébe adni, mert az a magyar nép lelkét, örömét, bánatát, mindennapjait tárja a gyermekek elé.

A Benében nem csak ez a nap, hanem az egész hét a meséké, a mesélésé volt, ugyanis az első emeleti folyosót a „mesék birodalmává” alakítottuk át.
Az asztalokon található mesekönyvek közül bárki kiválaszthatta a számára legkedvesebbet, abból a „királyi trónszékbe” ülve mesélhetett, illetve felolvashatta legkedveltebb meséjének egy – egy legjobban tetsző részét az érdeklődő gyerekeknek.
Tanulóink a mesékhez kapcsolódó rajzaikkal, kedvenc mesecímeikkel, meseszereplőikkel, csodadolgokkal, mesehelyszínekkel díszíthették fel a „mesefát”.

A jeles ünnep a tanórákon is megjelent, különleges élményben lehetett részük a 2.a osztályos tanulóknak. Az idei tanévben átadott okosteremben, interaktív feladatokat megoldva pillanthattak be a mese világába.Az élményszerű tanulás közben sok új ismeretre tettek szert játékos formában.

A mesélést, a meseolvasást tovább folytattuk az órákon, a napköziben, s remélem, otthon is sok mesét olvastak, hallgattak tanulóink szabadidejükben!

A kommentárok nem engedélyezettek.