Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Megemlékezés az 1956-os forradalomról

Jeles nemzeti ünnepünkön – október 23-án – az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulójára emlékeztünk. Hatvanhárom évvel ezelőtt ezen a napon indult egy békés tüntetés Budapesten a sztálinista terror valamint a szovjet megszállás ellen. Bátor, fiatal egyetemisták voltak a kezdeményezők, akikhez ezrek csatlakoztak az elkövetkezendő napokban. Miután a szovjet katonák sortüzet nyitottak az ártatlan tüntetőkre, a tüntetés szabadságharccá vált. November 11-én a szovjeteknek sikerült elfojtani a harcokat, de a sok hősi áldozat nem volt hiába. E nap a terror és az elnyomás elleni hősi küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet.
Iskolánk október 22-én tartotta a megemlékezést. Alsós és felső tanulóink és tanáraink is felkeresték a Corvin közben található 56-os Pesti srác szobrot. Egy rövid ismertető és vers után az osztályok elhelyezték a kegyelet mécseseit és virágait. A felsősök körbesétáltak a mozi örül és elolvasták a falon található emléktáblákat, megemlékeztek a harcosokról.
Ezután a Himnusz elhangzása után az alsósok a Naplófilm – 12 éves voltam 1956-ban, a felsősök a Szamárköhögés című filmet tekintették meg.

Ismertető a filmekről:

Naplófilm, 12 voltam 1956-ban (2006)

1956-ban, egy nap különbséggel egyszerre kezdte el írni naplóját két fiatal srác Budapesten. Ez azonban nem a véletlen műve, hiszen mióta az eszüket tudják, jó barátok. A két fiú egyike, Kovács Jancsi akkor volt tizenhárom éves. A vele egy házban élő Csics Gyula tizenkettő. Utcájukban a harcok közben kigyullad egy áruház, nap mint nap lövöldözést hallanak. Gyula közben éli a pesti gyerekek életét. Jancsival elterveznek egy egész, még nem létező várost, ahol az utcákat a forradalom hőseiről nevezik el…

Szamárköhögés (1987)
Gárdos Péter filmje már közvetlenül az októberi események idejére viszi vissza a közönséget. A film egy 10 éves fiú és családja történetét mutatja be 1956 véres eseményei közepette. A gyerekek még nem értik mi történik, örülnek, hogy az iskolák zárva vannak. De fokozatosan, a felnőttek és a gyerekek is megértik, hogy valami szörnyű dolog történik. Eltűnnek rokonok, barátok, sőt meg is halnak. A hadsereg megérkezik, hogy leverje az ellenforradalmi lázadást.

A kommentárok nem engedélyezettek.