Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Innováció a hagyományteremtés szolgálatában – „Petőfi nyomában” projekthét

Intézményünk népszerű, látványos, az egész tanévet átívelő szakmai innovációja az évről évre különböző témában megrendezésre kerülő „projekthét”: Így kerek a világ!; Dicsőséges tavasz; Hungarikum; Olimpia; Legjobb a vízben!; LMző7; GEODÉTÁK; Zöld világ; Születésnap; Érzelmek iskolája, Királyi hét – király hét!
19 éve, 2004-ben indítottuk el, ezt a komplex, tevékenységre, élményekre épülő, újszerű programunkat. Megelőztük korunkat – szoktuk mondani. A szokványos iskolai keretek átértelmeződnek: a hagyományos osztálykeretek felbomlanak, 1-8. évfolyamosokig tevődnek össze a csoportok. Egy-egy probléma többoldalú megközelítése térben és időben olyan szintézis kialakítását eredményezi, amely a hagyományos iskolai keretek között kevésbé lehetséges. A foglalkozásokon igyekszünk megtalálni a helyes egyensúlyt a közvetítendő ismeretek és az önálló felfedezés örömét nyújtó tevékenykedtetés között. A közös együttlét jó fogadtatásra lel a gyerekek körében, bizonyítva számunkra azt, hogy jó úton járunk. A társas együttlét eltérő formáinak gyakorlására, a kooperatív munkaformák alkalmazására komoly lehetőséget biztosítanak az eltérő korú gyerekekből alkotott csoportok, amely sokat segít a gyerekek gondolkodásának formálásában: az egyéni teljesítmény elismerése és a „mi-tudat” kialakítása egyaránt fontos.
Az idei tanévben, tisztelegve a költőóriás előtt, Petőfi Sándor életútjához, munkásságához és nem utolsósorban születésének 200. évfordulójához kapcsolódtak eseményeink.
A témahétnek a „Petőfi nyomában” címet adtuk, melynek Petőfi egyik fő műve a János vitéz adta a keretét. Még októberben a Nagy Rajzolás alkalmával készültek el azok a kreatív munkák, rajzok, amelyek – a projektév zárásaként -, a Művészeti Gálán előadott János vitéz színdarab díszletét adták.
Sokszor nem is gondolnánk, hogy a kis – és nagykamaszokban hányféle és milyen mély érzelem bújik meg. A projekthetet megelőzően képzőművészeti pályázati felhívást írtunk ki iskolánk és a kerület diákjai számára „A költő visszatér” címmel. Petőfi Sándor verseihez készítettek illusztrációkat a gyerekek. Hat iskola tanulói nyújtották be pályázatukat, változatos és színes műveket alkottak, fantasztikus munkákban gyönyörködhettünk a nyertes munkák kiállításán, valamint a díjátadón.
Az iskolai hét hat napja során egy színes, csillogó gyöngysort igyekeztünk felfűzni, melynek minden gyöngyszemében Petőfi Sándor arcképe villant elő. Petőfi szenvedélyes, kalandos életútját, a gyerekek több oldalról is megismerhették.
A választott csoportok neve is kapcsolódott Petőfi életéhez: Vándorbot, Júlia, Vándorszínész, Pereputty, Forradalmár, Szülőföldem, Szabadságharcos, Poéta, Kortársak.
A foglalkozásokon természetesen megjelentek a költő versei, és büszkén mondhatjuk el, hogy nem volt a csoportfoglalkozásokon olyan diák, aki ne tudott volna legalább egy-egy versszakot idézni a szeretett versekből. Igyekeztünk megismertetni diákjainkkal Petőfi kortársait, barátait, segítőit, vándorlásainak helyszíneit, szeretteit. Ebben nagy segítségünkre volt az ország manapság egyik legismertebb és legfoglalkoztatottabb művésze, akinek önálló műsora szervesen kapcsolódott a mi projekthetünk témájához. Meghívásunkra Rékasi Károly színművész az Úti levelekkel és a Júlia-versekkel, Somlai Valéria zongoraművész pedig gyönyörű játékával bűvölte el még a legkisebb hallgatókat is.
A hét folyamán remek hangulatot teremtett, érzelmeket szabadított fel a Bem táncegyüttes tagjának táncba hívó színvonalas produkciója is.
Petőfi költői pályafutásának elindulásától kezdve megtehette, hogy kávéházakban töltse ideje egy részét, mely kiváló találkozó hely volt a barátaival való beszélgetésekre, étkezésekre. Életműve elválaszthatatlan a Pilvax kávéháztól, melynek a hangulatát felidézve mi is kialakítottuk a kávéházunkat, ahol a csoportok beülhettek egy forró teára és az általuk sütött töpörtyűs pogácsára, amiről köztudott, hogy Petőfi kedvence volt. A berendezési tárgyak, képek Petőfi korát idézték meg számunkra, Metz- Matisz Éva sárospataki szalmaművész által készített gyönyörű szalmaképek pedig különlegessé tették a helyiséget.
Lackfi János: Így él Petőfi! című könyvét is felhasználtuk többek között arra, hogy közelebb hozzuk diákjainkhoz a költőt, megértessük velük Petőfi komplexitását, és azt, hogy mennyire kortársa lehetne mindannyiunknak. A kötetben található gondolatok, kommentek, versidézetek adták témahetünk dekorációját / Stand-up, Partiarc, Szerelmes, Világmegváltó, Harcos, Reménytelen Petőfi/, valamint a QR kód segítségével a költő előadásában Petőfi-verseket hallgathattunk.
Az iskolai események mellett úgynevezett „külsős” programokon is részt vettünk. Így látogattunk el a Petőfi Irodalmi Múzeumba, és Budapest új kulturális intézményébe, a Magyar Zene Házába. Mindkét helyen új ismeretekkel, élményekkel lettünk gazdagabbak a nagyszerű foglalkozásoknak köszönhetően. Ezen kívül jártunk a MÜPÁ-ban, az MTVA stúdiójában.
A projekthét utolsó napján a Szentendrei Skanzenbe látogattunk. Az egész napos eső és szél nem kedvezett a szentendrei kirándulásnak, de a foglalkozások elnyerték tanulóink tetszését, közelebb vezették a gyerekeket Petőfi korához és a népi élet megismeréséhez. A skanzenben való barangolás méltó lezárása volt tartalmas hetünknek.
Egyedülálló lehetőségeket rejtett magában ez a hét, hiszen mindazok az ismeretek, amelyek egymástól elszigetelve, külön-külön jelennek meg a tanóráinkon, most szépen összefűzve, egyetlen egésszé formálva tárultak elénk. A hét folyamán egészséges versengés folyt a csoportok között: a tevékenységekért, a projektfüzet vezetéséért, különböző feladatokért pennát lehetett gyűjteni. A projektzáró eseményen valamennyi tanulónk a 3D nyomtatónkkal készített egyedi pennát kapott ajándékba, a legtöbb pennát összegyűjtő első három csoport pedig külön jutalomban is részesült.
A projekthét egy igazi csapatmunka, nemcsak a diákoknak, hanem nekünk, pedagógusoknak is. Ezekre a különleges hetekre mindig szívesen emlékszünk vissza, mert bár a szervezés és a lebonyolítás munkaigényes, nagyon sok szép pillanatot, sok új ismeretet, élményt, újszerű megoldásokat, találkozásokat, együttléteket kapunk tőle. Folytatni az elkezdett utat, őrizni hagyományainkat, értékeinket, emellett azonban igazodni a változó igényekhez, új értéket teremteni- ez vezérel, ez ad hitet mindannyiunk számára.
„Jót kívánok én is néked, Ez természetes dolog, Csakhogy a jó annyiféle, Hogy alig választhatok.” / Petőfi Sándor/

A kommentárok nem engedélyezettek.