Tesi-suli

Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Határtalanul! 2023

Határtalanul 2023
Iskolánk a hagyományokhoz híven ismét pályázott a „Határtalanul” program keretén belül elnyerhető erdélyi körutazásra, a gyerekek nagy örömére meg is nyertük. A tanulmányi utazás 5 napos volt, május 29-től június 2-ig.
Hétfőn reggel nagy izgalommal vágtunk neki a hosszú útnak. Elsőként a Dévát uraló várhegy vulkanikus oromzatán látható, a legendával átitatott Déva várát látogattuk meg. A várhoz gyalogosan a park széléről induló sok falépcsőből álló ösvényen mentünk, ami minden izmunkat megtornáztatta. Miután felértünk, csodálatos panoráma tárult elénk.
Késő este érkeztünk meg Gelencére, ahol két szálláshelyen helyeztek el minket. Mindkét szálláshelyen meleg vacsorával vártak. Végre lepihenhettünk a hosszú út után.
Kedden Zágonba a Mikes-Szentkereszti kastélyba látogattunk. Itt született Mikes Kelemen, ezt állítólag egy felirat is bizonyítja, amely a 20. századi átalakítás során került elő. A múzeum Mikes Kelemen, Csutak Vilmos, Kiss Manyi emlékét őrzi.
Utunkat Csomakőrösön folytattuk, ahol a Kőrösi Csoma Sándor-emlékházat tekintettük meg.
Meglátogattuk az Uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskolát. Nagy szeretettel fogadtak minket, a gyerekeknek lehetőségük nyílt megismerkedni ottani diákokkal, tanárokkal, és bemutatni iskolánkat.
Törcsváron a káprázatos Drakula-kastély várt minket. A várat Nagy Lajos király parancsára építették, hogy visszaverhessék a Törcsvári-szoroson betörő csapatokat. A legendákkal átszőtt kastélyban a gyerekek nagyon jól érezték magukat, sok érdekesség, látnivaló tárult elénk.
Brassó, Erdély legnagyobb szász városa volt a nap utolsó állomása. Felkapaszkodtunk a Fehér toronyhoz, megkerestük a szász építészet ránk hagyott csodáit, szász és magyar történelmi nevezetességeket, sétáltunk Brassó főterén, ahol lehetőségünk nyílt szuvenírek vásárlására is.
A harmadik napi programunkat Gelencén kezdtük, a XIII. században épült Szent Imre-templom freskóit csodálhattuk meg.
Kézdivásárhelyen a céhek és udvarterek városában a Céhtörténeti Múzeumba látogattunk, ahol sok érdekes információt kaptunk a középkori mesterségekről. Utunk a Főtérre vezetett, ahol a gyerekek szabadidejüket fagyizással, nézelődéssel töltötték.
Kászonaltízen a kocsmamúzeum lugasos udvarában ebédeltünk. A házigazda frissen készült puliszkával, pörkölttel, savanyúsággal várt minket.
Nyerges-tetőn az 1848–1849 magyar szabadságharc áldozataira emlékeztető kopjafaerdőt látogattuk meg.
Innen a Szent Anna tóhoz mentünk, amely egy krátertó az Erdélyi Csomád-hegység kialudt vulkáni kráterében, ahol kisebb kirándulást tettünk, itt gyönyörködtünk a táj és a növényzet szépségében.
Hazafelé jövet lehetőségünk volt egy szép barnamedvével találkozni, amelyet a buszból csodálhattunk meg. Felejthetetlen élmény volt diákok és tanárok számára egyaránt.
Utazásunk negyedik napján minden csomagot összeszedve Csernátonba, a Székelyföld leggazdagabb skanzenjébe, a Haszmann Pál Múzeumba látogattunk. Szemünk elé tárult a gyönyörű park, közepén a nemesi udvarházzal, kúriával, tőle jobbra a szabadtéri múzeum, beépített, eredeti bútorzatú székely házakkal.
Utunkat Prázsmáron folytattuk, ahol megtekintettük az Unesco Világörökség részét képező, lenyűgöző szász erődtemplomot, amely veszély esetén a teljes falu lakosságának menedéket nyújtott akár több hónapra is: itt tárolták az élelmet, és az erőd falain belül működött az iskola és a templom is.
Utunk következő állomása Nagyszeben volt, amely egykor az Erdélyi Fejedelemség fővárosa is volt. Közép-Európa legnagyobb középkori főterével teljes épségben vészelte át a történelmi korok viharait.
Meglátogattuk a Kis, Nagy és a Huet piactereket, megnéztük a híres várostornyát, a lenyűgöző evangélikus templomot és átmentünk a Hazugok hídján, majd a felújított főtér nevezetességeit keressük fel, a Brukenthal Palotát, a katolikus templomot és a Mészárosok házát is.
Dévára a szálláshelyre fáradtan, de élményekben gazdagon értünk, ahol finom vacsora várt minket.
Ötödik nap reggeli után mindent összecsomagolva buszba szálltunk, és Vajdahunyadra utaztunk, ahol a „Várak királyát”, a Hunyadi-Bethlen várkastélyt látogattuk meg. Jó hangulatú séta után elindultunk haza. A kirándulás jó hangulata, a feltöltődés mindenkin érződött.
Alaposan elfáradva, de hatalmas élményekkel szálltunk ki a buszból Budapesten, és alig vártuk, hogy elmeséljük és megmutassuk szüleinknek, hozzátartozóinknak, barátainknak az erdélyi kiránduláson szerzett élményeinket, ott készült fotóinkat.
Örülünk, hogy megismerhettük ezeket a csodás történelmi, kulturális emlékhelyeket, találkozhattunk erdélyi magyarokkal, betekintést nyerhettünk a mindennapjaikba, a hagyományaik ápolásába.

Az utazás képeit a Facebook-oldalunkon tekinthetik meg.
1. album
2. album
3. album
4. album
5. album
6. album
7. album

A kommentárok nem engedélyezettek.